Gå til sidens hovedinnhold

Russen reiser på «fyllaturer» til Syden: Nora (17), Christoffer (18) og Emma (18) følte seg trygge

Artikkelen er over 2 år gammel

Russen har i sommer skapt mediestorm etter russeturer med rus, vold og voldtekt. Nora Obst (17), Christoffer Jensen (18) og Emma Gahre (18) mener det er viktig å reise med venner man kan stole på.

Puls

At russen skaper overskrifter er ikke noe nytt, men som mange har fått med seg dro flere russegrupper ned til blant annet ferieøya Kos i Hellas denne sommeren, hovedsakelig for å feste. Det har vært voldtektsepisoder, bruk av dop og et ekstremt alkoholkonsum. I tillegg til dette har det vært avtalte slåsskamper hvor flere har blitt skadet, og ti nordmenn ble fengslet.

LES HVA PULSLEDEREN MENER OM «FYLLATURER»: Kjære russ 2019 | Helene Nordrum Grun

Russ dette skoleåret

Emma Gahre (18) og Nora Obst (17) er russ dette skoleåret. De har selv vært på «fyllatur» i sommer på Rhodos, men der merket de ikke noe tilsvarende de omtalte tilstandene på Kos.

– Da vi så hva som skjedde i Ios og Kos fikk vi sjokk ettersom vi ikke hadde lagt merke til noe sånt i Rhodos. Vi følte oss utrolig trygge i Rhodos, sier Nora.

Emma ble også overrasket da hun hørte om situasjoner andre russ hadde skapt på ferieøyene.

– Jeg synes egentlig det er ganske sykt og trist at det blir sånn. En tur som bare skal være morsom og hyggelig tar helt av og ødelegger for så mange, både for de involverte, de som er rundt og ikke minst de som bor nede på disse øyene blir jo veldig preget de også, sier Emma.

Fyllatur

  • En «fyllatur» er når er gruppe med ungdommer som er eller har vært russ reiser på ferie for å feste og ha deg gøy.
  • Det foregår som regel på barer eller andre utesteder.
  • Stedene ungdommene reiser til kan for eksempel være Rhodos, Ios, Kos eller Marbella.

Russ i fjor

Christoffer Jensen (18) var russ i fjor. Han har vært på «fylletur» til Magaluf med en del av de han var russ med, og har bare positive opplevelser fra turen. Han sier det absolutt er å anbefale om man reiser med godt selskap. Han mener oppførselen til russen på Kos og Ios var unødvendig og barnslig.

– Jeg mener at konflikter bør løses med ord. Når jeg hørte om voldsepisodene på Kos var førsteinntrykket at det skader en feiring av slutten av skoleåret som alle gleder seg til, og at planlegging av sånne slagsmål er noe man ikke skal gjøre, sier Christoffer.

Les også

Dårlig hygiene for russen: – Manglet toalettpapir og såpe

Blåst opp i mediene

Emma og Nora tenker mediene kan ha blåst situasjonen noe opp og at de ønsker å skrive om det som er dårlig for at det skal bli så stor sak som mulig.

– Det er ikke like spennende og engasjerende å lese om en ungdom som har kost seg, sier de.

– Jeg var jo ikke på Kos så jeg vet jo ikke hva som skjedde, men jeg har lest hva flere russegrupper som var der har skrevet om det i ettertid, og de har rett og slett framstilt det like ille som det mediene har gjort, sier hun.

– Jeg synes at mediene framstiller det på en bra måte, men at det også har blitt blåst opp en del. I mediene har det vært mye om Kos og Ios, men vi hadde noen venner på Ios som ikke hadde lagt merke til noe av det mediene framstilte det som. Det skjer slåsskamper på fylla og dette kan skje overalt, mener Nora.

Ødelegger for resten av russen

Hun synes de som var på Kos skaper et dårlig bilde på resten av russen.

– Det har alltid vært rivalisering mellom russegrupper, og det kommer det nok alltid til å være, men det er veldig trist når det blir så stort som det har blitt nå. Jeg synes det er tåpelig og barnslig at man skal oppføre seg sånn når russetiden egentlig skal handle om å bli kjent med nye mennesker og skape gode minner for resten av livet, sier Nora.

Emma er også bekymret for at oppførselen til russen skal påvirke de neste generasjonenes russefeiring.

– Det kan jo også gå utover de yngre generasjonene som skal på tur og generelt russefeiringen ellers i Norge, så det er egentlig veldig kjipt, sier hun.

Starter tidlig

Mange bekymrer seg over at elevene begynner å planlegge russetiden mye tidligere enn før. Når det begynner tidligere bidrar det til en slags «festkultur», mener noen. Når de begynner tidligere bruker mange også mer penger, noe andre synes er unødvendig. Allerede i 10. klasse begynner noen å bestemme grupper, og flere av dem som er med på «fylleturene» er mindreårige. Christoffer derimot mener at utviklingen er positiv og at han ikke ser noen negative sider ved at oppbyggingen starter tidlig.

– Det gir oss god erfaring som innebærer hardt arbeid som dugnader, jobbing på bussen/vanen og økonomistyring, sier Christoffer.

Emma er derimot litt uenig. Hun synes ungdom starter litt for tidlig med å planlegge russetiden.

– Nå er det jo de som er født i 02–03 som ikke skal være russ før om to eller tre år som har begynt å kjøpe busser, og det synes jeg er ganske sykt.

Enige om at russefeiringen er en fin erfaring

Verken Emma eller Nora legger skjul på at det er noen negative sider ved russetiden. Russetiden handler mye om penger og rivalisering. Dessuten er det aldri bra med dop eller for mye alkohol. Likevel mener alle tre at russetiden og planleggingstiden er noe man kan lære mye av.

– Det at buss har blitt større i Hønefoss mener jeg er positivt, fordi det har skapt mye større samhold og man blir kjent med enda flere, sier Nora.

LES OGSÅ: Van har vært en tradisjon. Er den tiden forbi?


Kommentarer til denne saken