Gå til sidens hovedinnhold

Kjære russ 2019 | Helene Nordrum Grun

Artikkelen er over 2 år gammel

Straks skal jeg og et stort kull med vg3-elever innlede vår russetid. Mange har allerede startet, med å dra ned til Syden for å feire. På øyene Rhodos, Ios og Kos i Hellas har mange ungdommer i alderen 17 og 18 år reist for å feste, drikke og slåss. Heldigvis er ikke alle turene like ille.

Puls-kommentar Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Russetiden er en fest som skal feires av elevene som er ferdig med videregående. Etter 13 år på skolebenken vil nordmennene som akkurat har blitt myndige feste og ha det gøy på sin særegne norske måte. Dette innebærer blant annet mye drikking av alkohol og «rulling» rundt i gatene til langt på natt. Noen russ drar den litt lenger, og vold har dessverre blitt en del av tradisjonen.

Russen er, eller fyller 18 år i løpet av russetiden. 18 år er myndighetsalderen, noe som offisielt gir deg kontroll over for eksempel din egen økonomi og forventninger i forhold til oppførsel og å ta eget ansvar.

Mange tar dette på strak arm, men i russetiden er det dessverre mange som glemmer det bort.

Det har blitt en tradisjon for noen i russefeiringen å reise på en såkalt fylletur. Det er når en gruppe med kommende russ reiser til eksotiske barer og klubber i Syden for å drikke seg fulle og gjøre mye annet morsomt og tullete. Jeg kjenner flere som allerede har vært på slike turer, og det er nok absolutt mange tilfeller hvor ungdommene koser seg og alt går bra. På den andre siden er det også verre tilfeller som blir presentert i mediene.

I det siste har man i mediene kunnet lese om flere tilfeller hvor den kommende russen har vært på fylletur. Det som har blitt framstilt er alvorlige saker med blant annet vold og neddoping.

Tilfellene er kanskje relativt få, men sakene er fortsatt alvorlig. Det som er litt trist er at det som vanlig er noen som ødelegger for alle andre.

Den kommende russen har tyvstartet russefeiringen og det gjør ikke nødvendigvis noe. Men jeg tror russefeiringen har nådd en topp når det kommer til grov oppførsel, og jeg håper ungdommene ikke drar med seg den alvorlige kulturen fra fylleturene inn i russetiden framover.

LES OGSÅ: Russen reiser på «fyllaturer» til Syden: Emma (18) og Nora (17) var på Rhodos

Kommentarer til denne saken