Hovedmålet til russestyret ved Ringerike videregående skole er å skape en russetid som alle kan delta i, uavhengig om man er på russebil, russebuss eller er vandreruss. De ønsker å få til en russetid som går så knirkefritt som mulig. Dette forteller russepresident Peder Moi Alme (18).

LES OGSÅ: Peder (18) er ny russepresident

Fest på Norsia

Og hva gjelder forventninger handler det  først og fremst om at russen i år klarer å oppføre seg ordentlig.

– Jeg håper også at vi i russestyret klarer å ha et godt forhold til alle andre som vi skal samarbeide med. Det innebærer politiet, kommunen og ikke minst de som bor i nærheten, sier han.

Som i fjor holder alle kroene til på Norsia. Alle skal bli inkludert, de mindreårige også. De får lov til å være så å si hvor som helst, bortsett fra barområdet.

– Vi har i tillegg fikset en slags «bar» for dem som er under 18 år, hvor de kan kjøpe forskjellige mineralvann, forsikrer festsjef Emily Jonassen (18).

Hun er så å si ferdig med planleggingen, ettersom skolen var tidlig ute med å velge årets russestyre.

– De fleste fikk beskjed om at jo tidligere de startet, jo lettere ble det når vi startet på skolen til høsten. Selve planleggingen har gått utrolig bra. Jeg har snakket mye med styret og tatt beslutninger med de, i tillegg har jeg fått hjelp fra den forrige festsjefen, forteller hun.

 

Et spennende og annerledes alternativ

Elevene ved Tyrifjord videregående skolevalgte russestyret sitt for bare noen uker siden, og det ferske russestyret er fullt av forventningsfulle ungdommer. Engasjement er det ingen mangel på, og velorganiserte og motiverte Ingvild Angelsen ble valgt til president.

– Jeg forventer å få en bra russetid og skape masse minner, selv om jeg regner med at det komme til å være en del utfordringer i løpet av året også, sier hun.

Hun legger også spesielt vekt på at et godt samarbeid med naboskolene er viktig.

– Jeg ønsker å få til en bra russetid for alle som velger å være tyrifjordruss. Selvfølgelig vil jeg også at arrangementene vi i styret velger å arrangere i år blir veldig bra, legger hun til.

Tyrifjord har egne aktiviteter som fremmer en alkoholfri russetid. En av dem som har en finger med i spillet når det gjelder disse aktivitetene er innkjøpssjef Marthe Vestbye. Det er hun som har ansvar for å kjøpe inn varer til arrangementene på skolen

– Jeg stilte til valg for jeg tror jeg kan gjøre en god jobb i russestyret, slik at russetiden for de på Tyrifjord blir morsom, koselig og dritgøy, forteller hun.

LES OGSÅ: Ingvild (18) er ny russepresident på Tyrifjord

Fordi Tyrifjord er en skole der religion er en framtredende faktor, har de også noe så originalt som en russeprest. I år er det Henrik Hagen som har blitt valgt til det ansvars fylte vervet.

– Oppgavene mine er å holde andakt under russefrokosten, døpe russen, og hjelpe noen dersom de kommer til meg med noe spirituelle problemer, forteller han.

Han legger vekt på at han tror han kommer til å gjøre en god jobb som prest, men at han også valgte det fordi han så på det som en morsom utfordring.

LES OGSÅ: Carl August Klevjer: Til neste års russekull

Alle skal med

Elevene ved Hønefoss videregående skole valgte russestyret noen uker inn i skoleåret.

Russepresident Rebekka Naomi Andersen (18) forteller at hun også ønsker at alle skal bli inkludert, og ikke bare de med bil og buss. Hun forventer at russ 2018 får et veldig godt samhold og noen gode minner sammen.

– Jeg tenker at vi må få til et godt samarbeid med styret ved Ringerike videregående skole slik at alle som ønsker å være russ i Hønefoss får en felles russetid, sier hun.

LES OGSÅ: Rebekka (17) er ny russepresident

Festsjef, Katarina Halvorsen Gomnæs (18) stilte hovedsakelig som festsjef fordi hun ville bidra med å planlegge russetiden.

– Mye av planleggingen er allerede gjort, og alt av kroer er bestemt og i boks. De som er under 18 år har like stort grunnlag til å kose seg som alle andre, men de har selvfølgelig ikke tilgang til baren, forteller Katarina.

Marie Karense Høyvik (18) forteller at hun stilte som prevensjonssjef fordi hun mener det er en viktig stilling å ha i styret og gjennom russetiden. Hun vil sørge for å gi mer informasjon til russen, slik at alle får en sikker og trygg russetid.

– Jeg vil øke bevisstheten til russen angående prevensjon og hvorfor dette er viktig, slik at man tenker over konsekvensene av handlinger man gjør i russetiden. Jeg vil oppfordre russen til å bruke prevensjon, avslutter Marie.

LES OGSÅ: Disse gutta jobber på dugnad for å få råd til russebuss