Elever på Ringerike folkehøgskole: – Fullpakket med minnerike opplevelser

Emil og Savnhild stortrives som elever ved Ringerike Folkehøgskole.

Emil og Savnhild stortrives som elever ved Ringerike Folkehøgskole. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Søknadsfristene nærmer seg. Hva skal man gjøre når man er ferdig på videregående? Svanhild og Emil valgte et år på Ringerike Folkehøgskole.

DEL

PulsRingerike skal være en av de beste folkehøgskolene i Norge. Vi har snakket med to av elevene ved skolen, Svanhild Hveding (19) som går på Musikal og Emil Johansen Lekve (21) som går på Global solidaritet.

– Jeg var skolelei og usikker på hva jeg skulle gjøre etter videregående. Jeg ønsket å fokusere mer på meg og mine interesser. Dermed var musikallinjen ved Ringerike folkehøgskole bare helt perfekt, sier Svanhild.

For Emil var det muligheten til å reise som lokket.

– Jeg følte meg ikke klar for å ta en bachelorgrad med en gang. Dessuten fristet det veldig med turene som Global solidaritet tilbyr til Kenya & India.

Samhold, mangfold og minnerike opplevelser er ord som Svanhild og Emil bruker når de beskriver tiden på Ringerike Folkehøgskole.

Samhold, mangfold og minnerike opplevelser er ord som Svanhild og Emil bruker når de beskriver tiden på Ringerike Folkehøgskole. Foto:

En skole med mangfold

Begge er fornøyde med at valget falt på Ringerike folkehøgskole, og trekker fram ulike positive sider ved skolen.

– Jeg fikk et veldig godt inntrykk når jeg besøkte skolen før jeg begynte. Så langt har Ringerike folkehøgskole vært en veldig positiv opplevelse. Både internatene, de ansatte, samholdet, opplegget i klassen og turene. Det er veldig lett å trives på skolen, sier Emil med et smil.

– Ringerike er en veldig allsidig skole; det er flere forskjellige linjer og har mange valgfag. Vi fordyper oss i linjene våre, men kan også foreta oss mye annet: Friluftsliv, yoga, strikking, musikkverksted og andre ting. Lærerne våre er herlige folk og har mye kompetanse. Jeg liker det skolen står for, som å være et miljøfyrtårn og en fairtrade-skole, og fokuset på dannelse, sier Svanhild.

Linjeturer til utlandet

Skoleåret er fullpakket med minnerike opplevelser, og kun etter et halvt år har elevene fått oppfylt noen av sine drømmer.

Svanhilds topp tre opplevelser så langt er linjeturen til London med musikalforestillinger hver kveld. «Aladdin», «Mathilda» og «Phantom Of The Opera», og en barneforestilling, og på tredjeplass alle elevkveldene med show, god mat og samhold.

– Det aller beste hittil var definitivt turen til Kenya. På denne turen fikk vi oppleve mer enn bare safari og de vanlige «turist-tingene». Vi fikk blant annet muligheten til å besøke Mathare-slummen og en ungdomsanstalt. Turen bød på mange kontraster og sterke inntrykk, men en ting er sikkert – det er noe jeg aldri kommer til å glemme, sier Emil.

Venner for livet

På folkehøyskolen bor man på internat, noe som gjør det til en sosial opplevelse hvor man møter nye mennesker. Emil forteller at det er kjempefint:

– Alle rommene er i god stand og det er veldig lett å bare vandre rundt å møte folk. Skolen er større enn andre folkehøyskoler; vi er nå rundt 105 elever. Det gjør at ikke hele skolen er så tett knyttet sammen, men det som er fordelen er at det alltid er nye folk å bli kjent med. Du blir i løpet av året kjent med mennesker i klassen, på etasjen du bor i, gjennom valgfag, gjennom elevkvelder og gjennom etasje-konkurranser. Skolen legger godt opp til at man blir kjent med folk.

– Det skapes en liten boble. Man bor tett og deler rom med 1-2 andre. Da blir man virkelig godt kjent. Rommene er fine, maten er god, man har alltid venner å treffe og lærerne er blitt våre nye kule foreldre, sier Svanhild.

– Det er vanskelig å ikke få seg venner. Alle elevene her er gjerne åpne for å få seg nye venner, og skolen setter opp utallige muligheter å bli kjent med elever på tvers av linjer og internat, fortsetter hun.

Forberedelse til voksenlivet

Svanhild begynte på folkehøyskole rett etter videregående og mener at det gir deg en myk start.

– Folkehøyskole er nok den mildeste overgangen fra videregående. Skolen har trygge rammer og gode rutiner som er fine å ha videre når man må stå på egne ben i framtiden. Det er kun litt underlig å ikke bli gitt karakterer lengre, påpeker Svanhild.

Emil gikk ut av videregående for tre år siden, som også er fullt mulig om man ønsker det.

– Jeg har vært ute av videregående i tre år, men i forhold til videregående og studier generelt synes jeg det er fint at man kan jobbe friere, mener Emil.

På spørsmål om hva det kjedeligste med et folkehøyskoleår er, er svaret klart: Internatvask og kjøkkentjeneste.

– Selv om det er kjipt å vaske er det bra at elevene tar noe ansvar for renhold; da får alle en triveligere hverdag, sier Emil.

– Ja, det er en del av å bidra i samholdet, sier Svanhild samtidig som hun påpeker at fokuset på samhold er stort, og at man dermed ofte får litt «FearOfMissingOut» følelse.

– Da er det vanskelig å være alene på rommet; man vil ikke gå glipp av noe, legger Svanhild til.

Anbefales på det varmeste

– Dette er et år man virkelig bygger på seg selv som person. Man lærer å ta egne valg, delta aktivt og bli en del av et større samhold. Alle fortjener opplevelsen av å gå folkehøyskole, og spesielt på Ringerike, smiler Svanhild.

– Hvis du ikke føler deg klar til videre studier og vil ta deg et friår er folkehøgskole midt i blinken. Du vil i løpet av året utvikle deg som person ved å møte så mange forskjellige og fine mennesker.

– Jeg har definitivt utviklet meg i løpet av dette halvåret, sier Emil avslutningsvis.

Artikkeltags