Tina (17) og Mona (17) har motstridende meninger om «Ex on the Beach»

REALITY: Mona Haugland (17) og Tina Bråthen (17) er uenige om hensikten til reality-program

REALITY: Mona Haugland (17) og Tina Bråthen (17) er uenige om hensikten til reality-program Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Mona Haugland (17) mener at reality-programmer som ex on the Beach er idiotiske og overfladiske. Tina Bråthen (17) er uenig.

DEL

PulsI de siste årene har det stadig blitt mer vanlig med reality-TV også på norske skjermer. Nordmenn tar konsepter fra andre land og lager norske versjoner av disse programmene, slik som et av de nyeste: Ex on the Beach. Programmet viser mye nakenhet og deltakerne har stadig opphetede krangler. Er dette med på å skape enda mer kroppspress og gjøre det mer tilbøyelig for ungdom å snakke til hverandre på en negativ måte?

For min del er reality-programmer bare god underholdning. Spesielt grunnet alt dramaet, som jeg for øvrig er stor fan av, sier Tina.
– Jeg har sett mange klipp på Facebook hvor de har store diskusjoner, og et kommentarfelt hvor folk forteller hvor uansvarlig og dumt de oppfører seg. Men jeg må jo innrømme at jeg syntes det er kult at de tør å snakke slik på TV, selv om mye av det antakeligvis er grunnet deltakernes ønske om oppmerksomhet i ettertid, sier hun.

UNDERHOLDNING:Tina Bråthen (17) synes reality er god underholdning.

UNDERHOLDNING:Tina Bråthen (17) synes reality er god underholdning. Foto:

Tina tror en del av det som blir sagt og gjort er klippet til, slik at programmet er enda mer underholdende å se på. På denne måten får deltakerne muligens ikke mulighet til å få fram hva de egentlig mente med det de sa eller gjorde.

Det blir for dumt når deltakerne på et reality-program i ettertid står fram i mediene, og skal pynte på ting. De valgte selv å delta på et slikt program, og visste hva de gikk til, sier hun.

Kroppspress på eget ansvar

– For å være helt ærlig mener jeg kroppspress er noe som sitter oppe i hodet. Ja, det er mye fokus på kropp og det å være perfekt, men jeg syntes at hver enkelt må ta ansvar for å gjøre ting bedre for seg selv.

Jeg er veldig klar over at mange av deltakerne på blant annet Ex on the Beach har operert seg selv, for å se bedre ut. Allikevel tenker jeg at hvis dette programmet gjør at en føler enda mer på kroppspresset, må man rett og slett bare slutte å se på det, fortsetter Tina.

Hun synes det er mye unødvendig negativitet rundt programmet. Tidligere har hun nemlig hørt og lest om at folk ønsker seg mer drama og nakenhet enn hva Paradise Hotel kunne tilby. Og nå som de endelig har fått det, er det mye klaging.

UENIGE: Tina og Mona ser ikke reality-programmer på samme måte.

UENIGE: Tina og Mona ser ikke reality-programmer på samme måte. Foto:

Uekte reality

– Reality-program er absolutt ingen reality, men er basert på et script. Programmene er iscenesatt, og bare laget for drama, derfor syntes jeg ikke det kan kalles for reality-TV, mener Mona
Hun forteller videre at hun ikke syntes det er greit at deltakerne prater slik de gjør på Ex on the Beach, og at oppførselen deres er barnslig. Hun tror også at ungdommene som ser på programmet kan bli påvirket av hvordan de snakker og behandler hverandre.

– Reality-program bidrar jo naturligvis til et enda større kroppspress, og jeg er uenig i at man selv bestemmer om man blir påvirket eller ikke. Det er mulig å forsøke å ikke bry seg, men umulig å komme unna, da man ser de perfekte menneskene uansett hvor man går. Hvis alle kunne velge å ikke bli påvirket av det økende kroppspresset, hadde det jo ikke vært noe kroppspress i det hele tatt, sier Mona.

LIKER IKKE: Mona Haugland (17) mener at reality-programmer som Sex on the Beach er idiotiske og overfladiske.

LIKER IKKE: Mona Haugland (17) mener at reality-programmer som Sex on the Beach er idiotiske og overfladiske. Foto:

- - - At det er mennesker som tjener masse penger på reality-program som Ex on the Beach, syntes jeg er en smule trist. Men dessverre er det de programmene som tjener mest penger, som blir sendt igjen og igjen, selv om det betyr ekstreme mengder med scriptet drama.

Hva er virkelig sant?

Hun mener at menneskene som deltar på slike program, og i ettertid kommer med utsagn om noe som skjedde på innspillingen, muligens snakker sant.

– Som jeg nevnte klippes jo disse programmene til det ekstreme, for å få situasjonene til å virke så dramatiske som mulig. På denne måten er det jo mulig at noen av deltakerne blir satt i et dårlig lys, som de egentlig ikke fortjente. De jordnære menneskene som deltok på programmet vil ikke bli hørt, men ledd av, selv om de forteller sannheten. Det er veldig mulig at en av situasjonene på innspillingen var helt annerledes enn hva vi seere får inntrykk av, fortsetter Mona.

Hennes personlige mening går ut på å heller se en film som har en mening og godt budskap, istedenfor å se på falsk reality.

LES OGSÅ:

Artikkeltags