Reality er ikke alltid virkeligheten

Eline Mosskull minner om at reality-tv ikke alltid viser hele virkeligheten.

Eline Mosskull minner om at reality-tv ikke alltid viser hele virkeligheten. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Etter sommerferien kom det to nye reality tv-serier på norsk tv, nemlig Ex on the Beach og Love Island.

DEL

Puls-kommenatrDisse to seriene har et lignende konsept til den for mange kjente serien Paradise hotell som har gått på TV i Norge i ti sesonger. Konseptet går ut på at serien frakter en gruppe unge mennesker til et ferieparadis der de blir delt inn i par. Resultatet er mye fyll, konkurranser og drama. Og ikke minst; alt de sier og gjør blir filmet av overvåkingskameraer som er satt opp i omtrent hver eneste krok.

Med tanke på at det er overvåkingskameraer overalt er det lett å tenke at det som skjer på Tv-skjermen er virkelighet. Men noe man bør huske på er at de som produserer seriene tar opp alt som skjer på villaene eller hotellene i flere døgn og korter det ned til 45 minutters episoder. Da sier det seg selv at de skal en del klipping til for å klare å korte ned alt som skjer til en episode. Produsentene har dermed makten til å klippe ut akkurat de delene de vil og sette dem i hvilke som helst rekkefølge og dermed framstille situasjoner annerledes enn hvordan de nødvendigvis var i virkeligheten.

Når jeg sier at alt blir filmet, så mener jeg virkelig alt. Kameraene er satt opp på bad og soverom. Så alt som skjer blir tatt opp. På den populære serien Paradise Hotel som jeg nevnte tidligere, har underlivet til deltakerne blitt sensurert, mens dette var det mange som var overrasket over at ikke var tilfelle da serien Ex on the Beach kom ut for noen uker siden. Her fikk man se absolutt alt. I tillegg er deltakerne i serien nøye plukket ut, her ofte med tanke på utseende. Når man deler inn en gjeng unge mennesker med kropper de har et ønske om å vise fram på TV, så bør seere huske på at det er en framstilling av en virkelighet som ikke stemmer med den de aller fleste av oss er en del av.

Som sagt har produsenten av TV-seriene makt til å klippe serien som de vil. Dette har det vært en del snakk om i mediene etter siste sesong av Paradise Hotel, der flere som har vært deltakere på slike realityshow har stått fram og sagt at de angrer på deltakelsen. Newa Reza er en av dem som blant annet har uttrykt at hun angret etter å ha følt at TV 3 framstilte henne feil.

«Men når TV 3 i ettertid setter ekstra fokus på de tingene jeg har dummet meg ut på, så tror folk jeg er sånn som person. Derfor føler jeg meg utnyttet».

Dette fortalte Newa i et intervju i VG tidligere i år.

Det som kanskje er viktigst å ha i bakhodet når man ser på disse seriene og ikke minst hvis man vurderer å delta i en slik serie, er at deltakerne er nøye plukket ut, ofte med tanke på utseende. Du risikerer å bli framstilt på en måte du mener er feil og ikke minst; alt du gjør og sier blir filmet og lagt ut på nettet og der blir det for alltid. Husk, reality-TV er ikke nødvendigvis reality, men ofte heller en virkelighet som er redigert for å provosere, underholde og sjokkere.

LES OGSÅ: Reality-TV bare for underholdningens skyld, eller skadelig for unge?

Artikkeltags