En måned preget av glede, fellesskap og gavmildhet | Amal M. Bashir

Amal M. Bashir (18) opplever ramadan som noe positivt og mener det blir bedre og bedre for hvert år som går.

Amal M. Bashir (18) opplever ramadan som noe positivt og mener det blir bedre og bedre for hvert år som går. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

I år som tidligere år skal skribent Amal faste under ramadan. Hun opplever at mange ikke skjønner at det ikke er så vanskelig å faste dersom man ser glede i det.

DEL

Puls-kommentarTorsdag 17. mai startet ramadan, den årlige muslimske fastemåneden. I én måned skal alle muslimer, som har muligheten, avstå fra både mat og drikke mellom soloppgang og solnedgang. Dette høres vanskelig ut for mange i en solfylt sesong.

Men handler ramadan kun om å avstå fra mat og drikke?

Å faste er Islams fjerde søyle blant fem søyler, og er en sentral religiøs plikt for alle voksne muslimer, med visse unntak. Gjennom fasten skal muslimene minnes betydningen av fellesskap, solidaritet, tålmodighet og selvbeherskelse.

Man oppfordres til å strebe etter det gode og hengi seg til åndelig fordypelse.

I år er det mitt femte år hvor jeg faster fast gjennom ramadan. I år, som de to tidligere årene, må jeg nok en gang faste i skoletiden. Jeg opplever at mange ikke skjønner at det ikke er så vanskelig å faste dersom man ser glede i det, og om man er innstilt på det både psykisk og fysisk.

Fasteperioden handler ikke bare om å avstå fra mat og drikke fra soloppgang til solnedgang i én hel måned.

Fasteperioden er en prosess hvor man forsøker å bli en bedre versjon av seg selv. En versjon av seg selv, som kan føle med dem som er mindre heldige. En prosess som frigjør konsentrasjonen, og som benyttes til å fjerne tanker som ikke er gode - som grådighet, sjalusi og manglende viljestyrke.

Etter min mening blir ramadan bedre og bedre for hvert år som går, spesielt når man har fastet hele måneden. Da jeg var yngre dreide det seg bare om gavene og maten, men nå som jeg er blitt eldre ser jeg det større bildet.

Det å gjennomgå fasten sammen med andre, styrker samholdet og følelsen av å delta i noe større og viktigere enn en selv. I fjor opplevde jeg at tre gode venner ønsket å delta i noen dager sammen med meg. Det blir ekstra gøy å faste, når du vet at du har venner på skolen som skal fullføre én eller flere dager med deg.

I år som i fjor, ønsker enkelte venner å forsøke å delta, og vi gleder oss!

Ramadan er en måned preget av glede, fellesskap og gavmildhet til tross for at fasten kan være hardt for enkelte, når dagene er lange. Det handler ikke bare om ting man ikke skal gjøre, men i like stor grad om det man skal gjøre. Fastemåneden avsluttes med høytiden, id al-fitr. Muslimer har sine måter å feire på, men oftest starter feiringen med en felles bønn i moskeen, med nye og fine plagg. Dagen fortsetter med familie og venner, og ikke minst masse god mat.

Jeg ønsker alle muslimer og ikke-muslimer, som ønsker å forsøke å faste, en god fastemåned!

LES OGSÅ:

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags