Hva gjør medier og teknologi med barn og unge? | Silje Garpestad

SOSIALE MEDIER: Mange følger ikke de anbefalte aldersgrensen i sosiale medier. Det har blitt et stort problem, mener Silje Garpestad.  Illustrasjonsfoto: Ingvild Drange Tronhus

SOSIALE MEDIER: Mange følger ikke de anbefalte aldersgrensen i sosiale medier. Det har blitt et stort problem, mener Silje Garpestad. Illustrasjonsfoto: Ingvild Drange Tronhus

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Sosiale medier og teknologien er nå større enn noen gang. For mange barn er dette nå en stor del av livene deres. Men hva slags konsekvenser har dette for unge i dag?

DEL

Puls-kommentarEn sen søndag kveld satt jeg og surfet på YouTube da det plutselig dukket opp en video som handlet om en veldig ung jente. I videoen ble det snakket om jentas Instagram-konto, som i utgangspunktet ikke høres ut som en «big deal».

Det som gjorde meg sjokkert var at denne jenta bare var 11 år gammel. For å i det hele tatt kunne bruke Instagram og lage seg en bruker der må man være minst 13 år eller eldre.

Dette er det selvfølgelig mange som velger å ikke følge, og det finnes haugevis av Instagram-kontoer som eies av barn under 13 år. Derfor var det ikke dette som gjorde sterkest inntrykk, men heller hva slags bilder som har blitt postet.

Poseringene hun sto i, all sminken og klærne hun brukte gjorde meg sint. Hvem er det som tillater og sier at det er greit at disse bildene blir postet?

Instagram er en offentlig plattform, og denne jenta har over tre millioner følgere og åpen profil, slik at hvem som helst kan se hva hun legger ut. Hvordan kan hennes foreldre godta at datteren deres på 11 år blir seksualisert på den måten?

Det er skummelt å tenke på hva dette kan medføre. Hvem som helst kan kontakte henne, og det blir naturligvis mye enklere å finne ut av hvor hun bor. Dette er konsekvenser som hun selv kanskje ikke klarer å forstå, men som foreldrene burde være klar over.

Media og teknologi er blitt viktige ting for oss mennesker. Det gjør ting i hverdagene våre mye enklere. Selvfølgelig finnes det ekstremt mange fordeler, men det er viktig å være klar over eventuelle konsekvenser.

Det har blitt et stort problem blant barn som er aktive på nett og i sosiale medier – de klarer ikke se disse konsekvensene.

Jeg tror derfor det er viktig at voksne, men spesielt eldre ungdom som har store kunnskaper om medier og teknologi, prøver å lære bort.

LES OGSÅ:

Artikkeltags