Det anonyme leserinnlegget fikk utrolig mye oppmerksomhet, og rørte mange, noe som beviser at dette er noe svært mange kjenner til og bryr seg om. Elevrådsleder på Ringerike videregående, Tuva Moholdt (18), elevrådsleder på Hønefoss videregående, Marcus André Gustavsen Nysveen (16) og helsesøster på Ringerike videregående, Anita Holtan er alle enige om at vedkommende som skrev leserinnlegget er modig.

– Du er ikke alene

Anita synes han eller hun som sendte inn kommentaren er modig som velger å fortelle om det som mange andre unge også opplever.

– Dette krever mye mot etter min mening, fordi det å innrømme for seg selv og andre at man er ensom og blir ekskludert er vanskelig. Min erfaring som helsesøster er at det er ganske mange som føler på det å aktivt bli holdt utenfor eller det å kjenne på at man ikke blir regnet med, sier hun.

Helsesøster sier opplevelsen av å være alene forsterkes ofte av at man hele tiden kan se på andre som har det sosialt og gøy via sosiale medier som Snapchat og Instagram.

– Det å innrømme at man er ensom er ikke enkelt. Det å skrive en kommentar i lokalavisa om det er kanskje enda vondere, begynner Marcus.

– Først og fremst vil jeg bare si til vedkommende at du ikke er alene, sier han.

Tuva legger til at hun synes ingen fortjener å føle på ensomhet, og at alle burde få muligheten til å inkluderes.

– Det er mange som føler det sånn, og det er alltid noen som blir sittende alene, sier hun.

Les også

– Jeg ble utelatt. Hvordan kan jeg holde tårene tilbake og late som ingenting? | Anonym

 

Tall fra Ungdata

Marcus forteller videre om tall fra Ungdataundersøkelsen fra 2017.

– Her ser vi relativt nøyaktige tall på hvor mange som føler seg ensomme. Tallene fra VG3 viser at 27 prosent av elevene sliter med en form for ensomhet. Som kommune, og ikke minst som skole, er det viktig å gjøre tiltak, legger han til.

Han mener Ringerike kommune er en av altfor mange kommuner som sier at mellom 20 og 22 prosent av ungdommene er plaget av ensomhet.

Anita mener russetiden er en vanskelig tid for mange, og at den for flere starter allerede i slutten av ungdomsskolen kan gjøre det vanskelig.

– Russetiden begynner for en del allerede i slutten av ungdomsskolen, hvor russegrupper og russebusser dannes. Blir du ikke en del av denne gruppen kan tiden på videregående oppleves vanskelig for noen.

LES KOMMENTAREN: Å inkludere noen trenger ikke være særlig vanskelig | Helene Mala Haga

Viktig å føle seg inkludert

Alle tre er også enige om at det er viktig å både inkludere andre, samt å føle at man selv blir inkludert.

– Det er viktig at flere inkluderes, fordi vi alle sammen trenger å føle at vi har et fellesskap med andre. Vennskap er viktig for vår selvfølelse og vår psykiske helse, sier helsesøster Anita.

Marcus har flere gode grunner til hvorfor det er viktig at flere inkluderes. Han forteller at det er en større risiko for at de som sliter mye med ensomhet dropper ut av videregående.

– Inkludering vil også føre til at de mobbesakene som omhandler utestenging vil bli færre, sier Marcus.

– Når flere inkluderes er det flere som får muligheten til å føle seg som en del av fellesskapet, legger Tuva til.

Hun mener det skaper et godt samhold dersom alle er med.

Konsekvenser av ensomhet

Tuva mener at konsekvenser av ensomhet og utenforskap kan være at man ikke føler seg som en del av en gruppe eller et samhold.

– Ensomhet kan ha så utrolig mange konsekvenser. Noen mye verre enn andre, sier hun.


Videre forteller Anita at konsekvenser av å føle seg utenfor er at man kan få en skadet selvfølelse, hvor man kan begynne å tenke på seg selv som mindre verdt enn alle andre.

– Følelsen av ensomhet og utenforskap kan føre til at vi blir deprimerte og vi føler oss utrygge i sosiale sammenhenger. Opplever man at man prøver å ta kontakt med andre, men blir avvist, er det gjerne sånn at man slutter å prøve å ta kontakt, sier hun.

Snakk med noen du stoler på

De er også alle opptatt av hva man kan gjøre for at andre skal føle seg sett og inkludert. Tuva synes det er viktig å spørre de som ikke alltid blir spurt om å finne på noe.

– Det skader ikke å invitere med noen nye, og man legger merke til hvem som aldri er med på arrangementene, hvem som aldri dukker opp på fest og hvem som aldri blir invitert. Selv kan man prøve å ta initiativ, og at det er viktig å ikke være redd for å spørre, legger hun til.

Både Marcus og Anita er også klare på at det er viktig å snakke med noen man stoler på om det man opplever.

– Snakk med venner eller familie, råder Marcus.

– Det finnes også fagpersoner som helsesøstre, som vet hvordan de kan hjelpe deg. Eller snakk med kontaktlæreren din, slik at skolen også kan hjelpe til å gjøre hverdagen din bedre, fortsetter han.

 

Alles ansvar

Anita mener alle burde ta seg tid til å se seg ordentlig rundt, for eksempel i klasserommet, og at man raskt kan få øye på en eller flere som ofte sitter alene.

– Bare det å smile og si hei kan faktisk gjøre ganske så mye. Jeg tror at det er veldig vanlig å tenke at «han eller hun er ikke mitt ansvar», men jeg mener at det å «se» hverandre er alle sitt ansvar og gjør oss til verdifulle mennesker for andre, sier Anita.

Hun beroliger med at ting vil endre seg i framtiden, og at man vil møte nye mennesker.

– Husk på at ting i framtiden vil endre seg og du vil møte nye mennesker. Det kan være med på å gi håp om at ting vil bli bedre, sier helsesøster.

LES OGSÅ: