– Handler om å finne små og store gleder i hverdagen

Audun og Erlend, elevrådsledere ved Hønefoss og Ringerike vgs, snakker om psykisk helse.

Audun og Erlend, elevrådsledere ved Hønefoss og Ringerike vgs, snakker om psykisk helse. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

PulsVerdensdagen for psykisk helse markeres i over 150 land med ulike arrangementer. I Norge er denne dagen den største kampanjen rundt temaet psykisk helse.

Viktig tema

Erlend Ødegård (17) og Audun Hammer Hovda (18) er elevrådsledere ved henholdsvis Ringerike og Hønefoss videregående skoler. Begge mener psykisk helse er et viktig tema, som fortjener å bli løftet fram.

– Det er et veldig viktig tema og det angår veldig mange mennesker. Psykisk helse er mye mer enn bare psykiske lidelser og å kunne fokusere på alt som dette temaet omfatter er veldig viktig at vi gjør, sier Audun.

– Ringerike kommune ligger under fylkesgjennomsnittet, og Buskerud fylkesnivået ligger under landsgjennomsnittet. Så det er en betydelig statistikk på at psykisk helse er å ta på alvor her på Ringerike, følger Erlend opp.

Positiv vinkling

Årets tema var «noe å glede seg over» og handler om å finne små og store gleder i hverdagen. Det er et viktig budskap mener Audun og han ønsker en mer positiv vinkling til psykisk helse.

– Jeg tror det er bra å ha et positivt rettet tema til saken, for det blir ofte negativt vinklet når alt skal handle om psykiske lidelser. Å ha små ting i hverdagen å glede seg over kan gjøre livet litt bedre og er svært viktig for alle, mener Audun.

LES OGSÅ: Visste du at du kan snakke med Hanne hvis du har det vanskelig?

Erlend er enig i at det ofte blir lagt vekt på det negative og mener man burde jobbe med seg selv og ha en positiv holdning.

– Jeg tror temaet «Noe å glede seg over» kan sette mer fokus på de tingene vi selv kan gjøre. Psyken er ikke noe en lege kan operere. Og selv om mange rundt kan hjelpe, er det først og fremst du selv som har ansvaret. Det kan alltids bli bedre, selv når det ser mørkt ut.

LES OGSÅ: – Man kan ikke slutte å leve, det er jo det terroristene vil

Fjerne tabuer

De er skjønt enige om at vi trenger mer fokus på psykisk helse i skolen, og gi både elver og lærere mer kunnskap om temaet.

– Vi må fjerne tabuet rundt psykisk helse, tørre å snakke om det, og anerkjenne at alle har en psykisk helse. Problemer kan ramme hvem som helst i stor eller liten grad, det er menneskelig. Samtidig tror jeg det er veldig viktig å gi psykisk helse en større plass i skolen og få det inn i fagene og undervisningen. Mange vet ikke at de har en psykisk lidelse, før det nesten er for sent. Vi må vite mer om temaet så vi rundt lettere kan oppdage det når noe ikke er som det skal, sier Erlend.

Gjøre en innsats for hverandre

– Jeg tror å bruke seksualundervisningen til å fremme temaer som seksualitet, identitet, grensesetting og psykisk helse kan være et viktig tiltak. Psykisk helse er noen man må ivareta, akkurat som den fysiske helsa. Vi bør øke kunnskapsnivået til lærerne rundt temaet, sånn at de kan oppdage og gjøre tiltak når de ser at noe er galt. Det er mange som ikke vet hvordan de skal reagere, for eksempel hvis en elev er deprimert eller har angst, sier Audun.

Saken fortsetter under bildet.

– Jeg tror å bruke seksualundervisningen til å fremme temaer som seksualitet, identitet, grensesetting og psykisk helse kan være et viktig tiltak, mener Audun Hammer Hovda (t.v.), elevrådsleder ved Hønefoss videregående skole. Erlend Ødegård er også opptatt av å skape tiltak som fremmer det psykiske helsearbeidet ved skolene.

– Jeg tror å bruke seksualundervisningen til å fremme temaer som seksualitet, identitet, grensesetting og psykisk helse kan være et viktig tiltak, mener Audun Hammer Hovda (t.v.), elevrådsleder ved Hønefoss videregående skole. Erlend Ødegård er også opptatt av å skape tiltak som fremmer det psykiske helsearbeidet ved skolene. Foto:

Ikke bare er det viktig med et større fokus på skolen, men vi kan alle gjøre en liten innsats for hverandres velvære.

– Jeg tror det er viktig å vise at man er der for de rundt seg, og være grei og forståelsesfull. At alle har noen de kan snakke med og betyr noe for et annet menneske. Husk å si hei til folk i gangen og andre små tiltak som kan gjøre en stor forskjell i lengden, mener Audun.

– Vi må tenke konsekvens av det vi gjør, det vi kanskje mente som en spøk, kan oppfattes alvorlig av de du sa det til. Og vise at det er greit å snakke om psykisk helse og det er ikke unormalt å ha det vanskelig. Spesielt tenker jeg på gutter som ikke alltid syntes det er så lett å være åpne med hverandre, sier Erlend.

Avslutningsvis forteller guttene at makkerpar i skolen også er et viktig tiltak.

Artikkeltags