Skal hjelpe unge til å takle vonde følelser

Psykolog Katrine Trongkleiv og helsesøster Mette Preston (innfelt) er kursledere for ungdommene fra Ringerike videregående skole. foto: Mari Telise Nilsen

Psykolog Katrine Trongkleiv og helsesøster Mette Preston (innfelt) er kursledere for ungdommene fra Ringerike videregående skole. foto: Mari Telise Nilsen Foto:

Artikkelen er over 4 år gammel

Ungdom får tilbud om depresjonsmestringskurs i skolen.

DEL

PulsDepresjonsmestring er et tiltak for ungdom mellom 14–20 år med lette eller moderate depresjonssymptomer.

Katrine Trongkleiv, kursleder og psykolog ved Ringerike kommune, definerer kurset på følgende måte:

– Depresjonsmestring er et standardisert kurs som holdes mange steder i landet. Kurset er utviklet av psykologen Trygve Arne Børve, og retter seg mot ungdom som sliter og kjenner seg nedstemte.

Mette Preston, kursleder og helsesøster ved Ringerike videregående skole, bemerker at kurset er satt opp for et lettere nivå av depresjon som passer fint for de fleste.

LES OGSÅ: Stine Bratvold (20): – Jeg vil ikke dø av anoreksien

Nedstemthet

Preston forteller videre at kurset åpner opp for å skape en bedre forståelse av en selv, og at man lærer hvordan nedstemthet kan forebygges.

– Kurset legger veldig systematisk opp hvordan man kan lære å tenke annerledes. Man er heller ikke alene, men med andre ungdommer.

Trongkleiv legger til at ungdommer som lider av nedstemthet eller depresjoner, vanligvis trekker seg litt tilbake og stopper å gjøre det man vanligvis gjør.

– Kurset har like god, om ikke bedre effekt, enn individuell terapi.

– Det er ikke like mange som tør å være med på et slikt kurs, da man muligens er redd for å vise at man sliter på noen måte, informerer Trongkleiv.

– Depresjonsmestring for ungdom er et kurs, ikke terapi. Det er ikke noe krav om å dele. Elevene opplever at det er litt tryggere å møte noen alene, framfor å møte opp på kurs, noe som kan være årsaken til at det er få som melder seg på, forteller Preston.

– De fleste er spente på forhånd og tenker at det muligens er skummelt, men alle vi har snakket med opplever kurset som en positiv opplevelse.

LES OGSÅ: Ble psykisk syk av mobbing

Presteringspress

Før kurset vil det bli gjennomført en undersøkelse for å se om man har et høyere nivå av depresjon enn det kurset er tilrettelagt for.

Trongkleiv forteller at depresjon er mer utbredt blant voksne, men at det er også utbredt i andre aldersgrupper slik som barn, eldre og ungdom.

– Man må ikke tilfredsstille den kliniske betegnelsen for depresjon for å kunne delta på kurset. Ungdommer er i en fase i livet, en brytningsfase, hvor det er mye press på popularitet og utseende. De opplever en enorm mengde presteringspress, og har en lav toleranse for å ikke klare å nå opp til prestasjonene.

Kurset starter opp onsdag 19. februar, og er åpent for påmelding fram til siste dag.

Kurset på Hønefoss vgs. har allerede begynt.

LES OGSÅ: Ungdom blir møtt med respekt og tatt på alvor hos helsesøster

Artikkeltags