Thea Våreid Sørensen: 500 gram selvtillit

Falske idealer gir grobunn for psykiske lidelser blant barn og unge.

Falske idealer gir grobunn for psykiske lidelser blant barn og unge. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Skribent Thea Våreid Sørensen er redd for framtiden til barna. Les kommentaren hennes om temaet rundt det å «fikse» litt på egen kropp.

DEL

Puls - kommentarPlastiske og kosmetiske operasjoner blir stadig mer normalt, blant unge som eldre. Rundt hvert gatehjørne finnes unge jenter og gutter som drømmer om å se ut akkurat som Kylie Jenner og de andre kjendisene på Instagram og alle de andre sosiale mediene de er utstyrt med. Barn på barneskolen ruller nedover på Instagram, og får lett med seg alle operasjonene og tiltakene som gjøres for å bli «penere».

Jeg er redd for framtiden til disse fine, små barna.

Når de fra så ung alder er vant til å se disse «perfekte» menneskene med lange vipper, store lepper og store pupper, vil de antakeligvis se på dem som forbilder eller skjønnhetsidealer. Jeg ønsker ikke at framtidens ungdom skal strebe etter det uoppnåelige.

Har det ikke vært nok ungdommer som har endt opp med psykiske og fysiske plager på jakten etter det perfekte utseendet allerede?

Jeg ønsker ikke at framtidens ungdom skal strebe etter det uoppnåelige.

Ifølge «nasjonalt kompetansesenter for psykisk helse» har ofte de av oss med ønsker om å fikse på kroppen det vanskelig psykisk, eller rett og slett vanskeligheter med å akseptere seg selv og sitt eget utseende.

Men når det da er det psykiske det går på, vil det da bli bedre etter en eventuell operasjon?

Thea Våreid Sørensen

Skribent i Pulsredaksjonen

Selv tror jeg ikke nødvendigvis at leppeinjeksjoner, brystforstørrelse eller fettsuging vil hjelpe på de psykiske plagene. Det er nemlig ikke sånn at om jeg hadde slitt med en spiseforstyrrelse, at jeg hadde blitt helt frisk av å spise en brødskive.

Det sitter lenger inne enn det, og jeg velger å tro at det samme gjelder komplekser som kan «fikses» med en femti tusen kroners operasjon.

Men hva vet vel jeg. Det finnes ingen fasit på om plastiske eller kosmetiske operasjoner hjelper på selvbilde og selvtilliten, for det kan være forskjellig fra person til person. Det er selvfølgelig opp til hver enkelt og foresatte, om du er under 18 år, hva du måtte velge å gjøre, men det er en grunn til at aldersgrensene finnes. Og husk at det til syvende og sist er det indre som har noe å si.

Verdien av oss som mennesker bør ikke måles i millimeter med vipper, størrelsen på nesa eller gram med silikon du har i kroppen. Verdien av oss som mennesker bør ikke måles i noe som helst.

Artikkeltags