Erlend (19) engasjerer seg i politikk: – Gamle gubber tenker ikke nok på framtida

FÅ MED FLER: Erlend ønsker å få enda flere ungdommer til å engasjere seg i lokalpolitikken.

FÅ MED FLER: Erlend ønsker å få enda flere ungdommer til å engasjere seg i lokalpolitikken. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

I september er det kommunevalg og fler og fler ungdommer engasjerer seg. Erlend Ødegård Kåsereff (19) er valgt som 2.-kandidat for sosialistisk venstreparti. – Ungdom har makt, mener han.

DEL

PulsErlend ble introdusert for politikken gjennom en venn som tok ham med på et møte i ungdomsorganisasjonen SU (sosialistisk ungdom). SU hadde nettopp startet opp med en liten gjeng i Hønefoss, og Erlend ble spurt om meningene hans sammenfalt med det som sosialistisk ungdom står for.

– Etter jeg hadde lest meg litt opp på hva SU sto for, så tenkte jeg at det var helt greit, men jeg synes ikke det var særlig interessant i utgangspunktet, sier Erlend.

– Men etter hvert som jeg møtte opp på flere møter ble det ikke like ille likevel, og sakte, men sikkert ble det mer og mer interessant, fortsetter han.

Miljø

Nå er Erlend med i sosialistisk venstreparti. Partiet som er opptatt av miljø, samtidig som de ser sammenhengen mellom det røde og det grønne. Erlend forteller at de er opptatte av hvordan man skal ha en rettferdig fordeling i samfunnet når det kommer til både penger og ressurser.

– I tillegg er SV et parti for internasjonal solidaritet, som dreier seg om at vi tar imot mennesker som er på flukt for eksempel, opplyser Erlend.

«Gamle gubber»

Ved kommune- og fylkestingsvalg velges representanter til kommunestyrer og fylkesting i Norge (valg.no). Erlend valgte å stille til kommunevalget fordi han så at de som var med på debatter og som satt med mesteparten av makta på Ringerike var det han kaller «gamle grå gubber» som tenker som gubber.

– De tenker ikke like mye på framtida, mener Erlend.

– Med tanke på klimaansvar, miljø og fordeling av godene i samfunnet så er dette veldig skjevt fordelt, forklarer han.

Videre forteller han at det er mer enn 700 barn på Ringerike som lever i familier med vedvarende lave inntekter. De har ikke muligheten til å delta i ulike aktiviteter, som bursdager og fritidsopplegg.

– Jeg ser en utvikling på Ringerike som jeg mener går litt feil, og som trenger noen unge stemmer. Det handler ikke bare om at jeg selv stiller, men også at vi har såpass mange andre unge kandidater som stiller, sier Erlend.

Positivt at unge engasjerer seg

Erlend synes det er veldig positivt at det er mange unge som har kommet seg såpass høyt opp i partiene.

– Og det stopper ikke der. Når de først er valgt inn, skal de først og fremst bli behandlet som likeverdige representanter. Det kan være skummelt for unge mennesker å delta i de offentlige debattene, da de kanskje får tilslengt hatefulle kommentarer eller om det er stort press internt fra partiene. De unge menneskene som bidrar er tøffe, mener Erlend.

Han tenker at de større partiene ofte har større deler av disse såkalte «gubbene» som ikke er særlig begeistret over at unge mennesker engasjerer seg. Erlend tror dette handler mye om at unge har veldig mye makt. De oppleves som truende, som for så vidt er bra ifølge Erlend. Han mener at det er de unge som faktisk tør å ta de modige valgene som klimaansvar, ta hånd om mennesker på flukt og å få en rettferdig fordeling i samfunnet.

INSPIRERT: Det er god stemning blant de unge politikerne.

INSPIRERT: Det er god stemning blant de unge politikerne. Foto:

Vi trenger enda flere

Erlend oppfordrer enda flere ungdommer å engasjere seg i politikken. Han mener at vi trenger å tenke mer langsiktig.

– Det er mange «gubber» som kanskje tenker ut litt kortsiktige løsninger og kanskje mest på hva som er best for seg selv, muligens fordi de ser for seg å sitte igjen med pengene og makten. Men til syvende og sist så er det jo vi som skal arve kloden. Vi skal ta imot kloden fra generasjonen som var før oss, og de tenkte ikke særlig på framtiden når det kom til olje, gass og ressurser.

– Kloden er ikke helt i optimal tilstand. Vi skal prøve å rydde opp i det. Jeg tenker at særlig unge i dag er veldig engasjerte og opptatt av veldig viktige ting, sier han.

Unge blir inspirert av hverandre

Erlend mener at ungdom er flinke til å snakke rett fra levra, og at de tør å si ifra på en god måte. Han håper å få inn en god gjeng ungdommer som tørr å kjefte litt, og si tydelig ifra til de som står med makten.

– Vi unge har mye makt og vi har en evne til å engasjere. Det kan vi jo se med Greta Tunberg, den 16 år gamle jenta fra Sverige. Det at hun satte seg ned og hadde den store skolestreiken fikk enormt store ringvirkninger. Unge blir inspirert av hverandre, mener Erlend.

Vil ha et levende demokrati

Ringerike har en veldig lav valgdeltakelse. Den er helt nede på 50 prosent. Erlend ønsker å skape et levende demokrati på Ringerike, og få inn flere unge stemmer. Han mener at et levende demokrati er veldig viktig for all utvikling i samfunnet.

– Det er veldig rart at det er masse gamle gubber som snakker om hvordan utviklingen skal gå. Hva bør skje på Ringerike om 20–30 år, når vi har fått inn Ringeriksbanen og slikt? De skal jo ikke bruke den til noe annet enn når de skal inn til Oslo for å dra på operaen, mener Erlend.

I tillegg har han lagt merke til at de politiske vedtakene på Ringerike ikke har samsvart med hva folk faktisk vil. Han forteller hvor viktig det er at velgerne har tillit til de som styrer. Han mener det er viktig at politikerne husker at de er tjenestemenn for folket, og ikke omvendt. Erlend er veldig opptatt av at han ønsker å reise tilliten til de folkevalgte, i tillegg til å skape et mer levende demokrati.

– Vi ønsker å komme i posisjon og bidra på den måten, men skulle vi havne i opposisjon, så skulle vi i hvert fall være en veldig tydelig stemme for de sakene som vi er opptatt av. Og vi kommer ikke til å sitte stille i kommunestyresalen, avslutter Erlend.

LES OGSÅ:

Artikkeltags