– En generasjon hvor sjalusi, konkurranse og baksnakking dominerer

Vi har snakket med: Elise Havik (17) og Hedda Ouassou (16) om hatytringer og #ikkegreit-kampanjen.

Vi har snakket med: Elise Havik (17) og Hedda Ouassou (16) om hatytringer og #ikkegreit-kampanjen. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

– De fleste jeg har kjennskap til, har blitt utsatt for hatytringer, forteller Hedda Oussaou (16). Det er #ikkegreit.

DEL

Kampanjen #ikkegreit er en kampanje som retter fokus mot krenkelser og overgrep mot og blant unge. Målet med kampanjen er å forebygge, informere og bevisstgjøre ting som hatytringer, bildespredning, voldtekt og voldelige forhold.

Vi har snakket med Elise Havik (17) og Hedda Ouassou (16) om hatytringer og #ikkegreit-kampanjen.

– Hatytringer er ytringer som er ment for å angripe et enkeltindivid eller en gruppe med mennesker basert på enten seksuell orientering, kjønnsidentitet, nedsatt funksjonsevne, livssyn eller kroppsmasse og så videre, begynner Hedda.

Hun synes det er forferdelig at så mange ungdommer opplever å få hat og har blitt mobbet, og er skuffet over alle som ikke gjør noe for å stoppe det.

For Elise er hatytringer å snakke nedlatende om en person eller en gruppe på grunn av kultur, religion, bakgrunn, legning eller hudfarge. 

– Jeg synes det er en utrolig vond tanke at det er såpass mange ungdommer som har opplevd å bli mobbet. Det å tenke på at ungdommer gruer seg eller ikke vil gå på skolen fordi andre elever eller lærere er slemme mot dem er ikke greit i det hele tatt, legger hun til.

Generasjon prestasjon

Elise forteller at hun selv ikke har opplevd hatytringer, og at hun heller ikke er sikker på om noen av vennene hennes har blitt utsatt for det. Hun forteller videre at siden hver fjerde ungdom har opplevd det, er det allikevel en stor sjanse for at noen hun kjenner har vært borti det, uavhengig av om hun vet om det eller ikke.

Vi lever i generasjon prestasjon, eller generasjon perfeksjon, om du vil. En generasjon hvor sjalusi, konkurranse og baksnakking dominerer. Grunnet dette, har de fleste jeg har kjennskap til, blitt utsatt for hatytringer, sier Hedda.

 Ingen fasit

Elise tenker at det ikke er noen fasit på hvordan man kan bli kvitt hatytringer.

– Vi kan egentlig ikke gjøre noe slik at det stopper, men vi kan helt klart påvirke de til å slutte med det, sier hun. Hun tror ikke løsningen er å fortelle dem at de skal slutte, men prøve å få de til å forstå hvordan det oppleves ved å forsøke å sette de inn i samme situasjon som de utsetter andre for.

– Jeg tenker at man må få det inn i læreplanen tidlig på barneskolen og «skremme» barn litt med konsekvensene som kan forekomme dersom en blir mobbet. Det hadde hjulpet på det store bildet, sier Hedda.

Øke egen selvtillit

Elise tror det kan være mange forskjellige grunner til at hatytringer oppstår.

– Det kan komme av misforståelser der noen sier noe som egentlig bare er tull fra deres perspektiv, men så tar motparten det opp i verste mening istedenfor slik at det blir en misforståelse.

Hedda mener at en person velger å skape hatytringer fordi de sliter med noe psykisk selv, muligens har de det så dårlig med seg selv at de velger å rakke ned på andre for øke egen selvtillit.

– Det henger også mye sammen med generasjonen vi lever i, all sjalusien og konkurranseinstinktet fører til at man plutselig baksnakker en person, og det kan føre til at man plutselig slipper ut alt sitt hat for personen i form av hatytringer, sier hun.

Åpner opp øynene våre

Hedda synes det er helt fantastisk at kampanjen #ikkegreit er dannet.

– Det å rette fokus mot overgrep og krenkelser blant unge er utrolig viktig. Dersom man synliggjør slike problemer, vil det bli lettere for andre å innrømme slikt senere, ettersom de vet at de ikke er alene, mener hun.

Elise synes at kampanjen er en kampanje som virkelig åpner øynene våre, og man ser realitetene. Hun synes det er positivt at de har valgt å bruke en ungdomskjendis som Amalie Olsen, en kjent youtuber, i kampanjen. Det skaper mer oppmerksomhet rundt kampanjen og en type relasjon.

Videoen de har laget viser grafisk hva som skjer, noe jeg synes er veldig bra. De viser at et nakenbilde blir spredt og at en bevisstløs jente blir voldtatt. Ved at det er såpass grafiske scener så får man virkelig åpnet øynene på en annen måte for hva som skjer kanskje hver eneste helg, avslutter Elise.

LES OGSÅ: Regjeringen lanserer nettside mot hatytringer

Artikkeltags