Gå til sidens hovedinnhold

Viktigheten av å være kildekritisk | Eli Skotte Hansen

Artikkelen er over 2 år gammel

Hver gang vi klikker oss inn på Facebook blir vi eksponert for andres liv, meninger, nyheter, reklamer, musikk og så videre. At vi har tilgang på internett gjør at alle kan dele nesten hva de vil.

Puls-kommentar Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

I dette kaoset er det så mange forskjellige meninger og nyheter som blir delt, men har du tenkt på hvor mye feilinformasjon som blir spredt?

Det er lett og bli revet med når man leser noe på nettet. Det er ikke så rart at første reaksjonen til mange er å tro på det. Jeg anklager ikke noen for å være dumme.

Men før du deler noe videre eller uttaler deg noe særlig om tema - bruk litt sunn fornuft, og tenk deg om.

Mange av nyhetssidene som blir delt på for eksempel Facebook, er ikke pålitelige. «Fake news» er en type sensasjonsjournalistikk eller propaganda som med vilje sprer feilinformasjon. Det er folk som prøver å tjene penger på klikk, eller som bruker sant innhold i feil sammenheng for å påvirke folks holdninger.

I 2017 gjorde Medietilsynet en undersøkelse og fant ut at 23 prosent av norske menn og kvinner delte nyhetssaker i sosiale medier, som de senere fant ut var falske.

Funnene viser at 55 prosent av de spurte ukentlig eller oftere leser nyheter de ikke oppfatter som helt sanne. 45 prosent ser ukentlig eller oftere nyheter de tror er funnet på eller er bevisst usanne.

Som et rent tankeeksperiment: La oss si at alle de menneskene som deler ukritisk er over 18 år og dermed har stemmerett. Disse menneskene har blitt påvirket av falske nyheter til å mene noe, og tar politisk standpunkt i det, så stemmer alle disse på et parti de ellers ikke ville stemt på på grunn av dette.

Kan regjeringen vi sitter igjen med da ha blitt stemt fram av løgner? Dette eksempelet er jo å dra det litt langt, men skjønner dere likevel hvor jeg vil hen?

Poenget mitt er at det er ingen dum ting å tenke seg om før man mener eller deler noe. Og om du likevel har lyst til å mene noe om det, så gjør det med en viss ydmykhet. Det kan jo være du tar feil!

Det er ikke noe galt i å ta feil, men da må man kunne innse og innrømme det.

Vær bevisst på at det er mye feilinformasjon ute og går, og det er lett å bli lurt, så ikke glem å ha hodet med deg.

LES OGSÅ: Operasjon Dagsverk – av, med og for ungdom!

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:00.