1. november er det nok en gang klart for Operasjon Dagsverk (OD). På OD-dagen samler elever på videregående skoler fra hele landet inn penger som hvert år brukes til å hjelpe ungdom. I år går pengene som samles inn til å hjelpe ungdommer i Palestina.

Emilie Linnea Kozák Kristoffersen (18) og Heike-Nathaniel Krokvik (17) er begge med i årets OD-komite på Ringerike og Hønefoss videregående skoler. De håper elevene velger å samle inn penger til formålet.

– Pengene fra årets OD-dag går til ungdom i Palestina, og bidrar til en bedre hverdag for dem. Ungdom får opplæring i demokrati, konfliktløsning og deres rettigheter. I tillegg bidrar de til å jobbe for likestilling og skaffer traumebehandling til ungdommer som har blitt fengslet, forteller de.

Boikott

I forkant av årets OD-dag har det vært en del motstand blant elever og andre. På Facebook har det etablert seg grupper med ungdommer som er skeptiske til OD-dagen og hva pengene brukes til. Ringerikes Blad omtalte tidligere i høst organisasjonens Med Israel For Freds (MIFF) skepsis overfor årets OD-aksjon, med tanke på at støtten går til et land som er innblandet i den store Palestina-Israel-konflikten. Emilie forsikrer om at det ikke er grunn til å være skeptisk.

– Operasjon Dagsverk passer på at pengene brukes til det de skal. Organisasjonen som får støtten er nødt til å legge fram en plan for hvordan pengene skal brukes, og når den er godkjent får de en viss sum av de innsamlede pengene. Organisasjonen er nødt til å rapportere tilbake, og OD fortsetter å sende penger så lenge de blir brukt til det formålet skal, sier Emilie.

 

– Årets sak er for ungdom i Palestina, ikke imot ungdom ett annet sted. Derfor mener vi at grunnlaget for å boikotte OD-dagen motsier fakta, men er også å unngå å hjelpe ungdommer som trenger det, legger hun til.

Heike-Nathaniel mener det er et dårlig valg at noen politikere har valgt å ytre seg om denne saken.

– Ved dette oppfordrer de ungdom til å ikke vise solidaritet med andre ungdommer i verden. Man trenger ikke velge side i denne saken for å vite at ungdommer ikke fortjener å leve midt oppi en slik konflikt, legger han til.

 

Hvorfor støtte?

– Det er viktig å støtte OD-dagen, fordi den gir andre ungdommer et bedre hverdagsliv. Ungdommer skal ta over landet i framtiden, og det er viktig at de får den opplæringen og utdanningen de trenger for framtidig utvikling. Hverdagen deres er preget av en tøff konflikt, og derfor er det faktum at de lærer om konfliktløsning ekstremt viktig, mener Emilie.

Heike-Nathaniel er enig.

– Jeg støtter denne saken fordi jeg synes ikke det rettferdig at ungdom ikke har muligheten til å kunne ta kontroll over framtiden sin. Og mange ungdom i Palestina sitter i fengsel med sterke traumer. Jeg mener de ikke fortjener dette. Jeg vil bidra til å gjøre en forskjell ved å støtte denne saken, forteller han.

 

Ikke bare penger

Selv om fokuset til mange elever som deltar på OD-dagen går på det å finne en måte å tjene penger på, handler ikke OD-dagen kun om dette. Operasjon dagsverk skal å lære ungdommer mer om verden og føre til refleksjon.

– Jeg støtter saken av de samme grunnene nevnt tidligere. Selv har jeg vært i Palestina, og jeg har møtt barn og ungdom som lever i denne hverdagen. Det er viktig for meg, at vi som lever i et så velutviklet land kan gi andre muligheten til et bedre liv, sier Emilie.

– Det er viktig å støtte denne saken slik at ungdom i Palestina kan få en bedre framtid. De lever i og lider av en konflikt de ikke har vært med på å starte, mener Heike-Nathaniel.

– Vi er for tiden på utkikk etter jobber til elever, og dersom det er noen privatpersoner eller bedrifter som kan ta inn elever til å gjøre arbeid, hadde vi satt stor pris på om de kunne tatt kontakt med skolen. Det er totalt 400 kroner som skal samles inn per elev denne dagen, avslutter de.