Operasjon Dagsverk er et bistandsprosjekt som i hovedsak er laget av, for og med ungdommer. Hvert år får elever en skoledag der de skal jobbe og tjene penger til et godt formål. I år vil pengene gå til utdanning for unge mennesker i Colombia.

Torsdag 3. November skal det arrangeres OD-dag på Hønefoss videregående skole. Suzan Johnsen og Mia Katharina Opsahl er to av seks frivillige som sitter i OD-komiteen.

Jentene mener det er viktig å skape et engasjement rundt det som skjer utenfor Norges landegrenser også.

– Vi arrangerer en quiz for skolen om Colombia, hvor man kan vinne en premie dersom man vinner quizen, forteller Suzan.

Det skal skape motivasjon til å gjennomføre og bistå med arbeid og tjene penger.

Gir muligheter

I år vil pengene gå til utdanning i Colombia. Ungdommen skal kunne gå på trygge skoler, de skal ha kunnskap om sine rettigheter og de skal påvirke politikk og være med å bestemme.

Både Mia og Suzan mener OD er en viktig dag, ikke bare for colombianske elever, men også for norske elever.

Jentene forteller at det er elever som er opptatt av det som skjer rundt i verden, men at lysten til å hjelpe kan være liten. Det kan også være vanskelig å skaffe seg jobb i næringslivet.

Hjelp til å skaffe jobb

– Vi ønsker at bedrifter skal være positive og gjerne ringe oss for å fortelle at de har ledige jobber som ungdommer kan få på OD-dagen, forteller Suzan.

– Dersom ungdom ikke klarer å finne seg en jobb, så kan vi i OD-komiteen ringe rundt for de, men da skal de ha prøvd selv først, sier Mia.

Lærere er også svært engasjerte når det kommer til Operasjon Dagsverk, forteller Mia.

Før OD-dagen, er det viktig å informere elever om hva det går ut på. Samfunnsfaglærere og andre lærere har hatt en egen time som er relevant til OD og Colombia.

Alle gjør en forskjell ved å tjene inn 400 kroner hver.

Mia Katharina Opsahl

– Vi vil at elever skal tenke på at dette kun er noen timer av dagen til elever, hvor de jobber for et godt formål, forteller Suzan.

– Norske ungdommer må huske på at de hjelper jevnaldrende i et vanskeligstilt land. Alle gjør en forskjell ved å tjene inn 400 kroner hver, sier Mia.

OD-komiteen håper bedrifter fortsetter å være positive til Operasjon Dagsverk, og tilbyr jobber til engasjerte ungdommer.

Komiteen foreslår også at elever bruker nettverket sitt-; familie, venner og folk de kjenner i bedrifter. Pengene går tross alt til en god sak!

OD-dagen har allerede blitt gjennomført ved Ringerike videregående skole.

LES OGSÅ: Amerikansk vs. norsk politikk