Jeg er ingen ekspert på personlig økonomi og jeg er ingen økonom. Men jeg har likevel gjort meg noen erfaringer og vet litt om sparing. Mange unge har null kontroll på sin egen økonomi og pengene flyr. Og det er ikke rart, når det er så enkelt å sveipe kortet, og pengene bare er tall på en skjerm. Likevel er det greit å ha litt oversikt, spesielt når regningene kommer. Her er fem enkle tips fra en ungdom, til ungdom, om hvordan du kan spare pengene dine.

1. Mat og drikke

Det går mye penger til mat, drikke og snacks i skoletiden. 20 kroner her og 50 kroner der blir fort til flere tusenlapper i måneden. Alle vet at de bør ha med matpakke, men de tenker kanskje ikke over den store økonomiske forskjellen. Til og med om du står for maten hjemme, er det et billigere alternativ. Samme går for en kopp kaffe, en pakke tyggegummi eller en pose boller. De små kjøpene hoper seg opp og blir en stor utgift. Å ha med egen mat og drikke er derav første tips.

LES OGSÅ: Stor lunsjtest: Dette bør en god lunsj inneholde

2. Overføre pengene

Et annet godt råd er å overføre noe av lønnen du får til en sparekonto. Hvis du ikke har så mye penger på brukskonto kan det hjelpe deg å spare. Når pengene er lett tilgjengelig og kortet alltid er med deg, er det fristende å bruke det. Men er det lite, har du rett og slett ikke muligheten til å sløse. Blir det likevel krise er det bare å overføre litt tilbake.

3. Kjøpe brukt

Dette er nok et råd flere har hørt før, men det kan ikke sies nok! Å kjøpe klær, elektronikk eller interiør brukt er supersmart. Sørg selvsagt for at det fungerer og ser greit ut, men ofte er det som selges, lite brukt. Dessverre er det dårlig med kule bruktbutikker i Ringeriksregionen, men det finnes kjøp- og salg-grupper og finn.no! I tillegg er det godt for miljøet, så vinn-vinn for alle!

I FJOR: Derfor velger de miljøvennlig mote

4. Vent med å kjøpe

Dette virker kanskje som et superkkjipt råd. Men ofte er det sånn at det du syntes er kult nå, virker døllt om en måned, eller et år. Derfor kan det være nyttig å vente litt fra du ønsker deg noe, og kjenne etter; vil jeg fortsatt ha denne veska eller den jakka? Da kan du kjøpe de dyre tingene på ønskelista med litt bedre samvittighet, etter en grundig tankeprosess! Er du heldig får du kanskje kjøpt det på salg også.

5. Medlemskap og abonnement

Har du medlemskap på et treningssenter, men trener ikke lenger? Abonnerer du på «Det nye», men finner aldri tid til å lese det? Kanskje du har et dyrt mobilabonnement? I så fall ville jeg revurdert og avbestilt. Faste utgifter suger penger fra kontoen uten at du tenker over det. Noen utgifter er helt nødvendige og du får ikke gjort noe med det, men det er verdt å tenke gjennom. På den annen side kan det være lurt med for eksempel ungdomskort på bussen, tar du buss hver dag vil du spare mye penger!

LES OGSÅ: – Det er overraskende vanskelig å kontrollere forbruket når det bare er å sveipe kortet