Vi har snakket med Ina Kjelland (18) og Christopher Prause (18) om deres pengebruk.

– Nå for tiden går pengene mye på mat og diverse ting som dukker opp, som bursdager, aktiviteter og arrangementer, forteller Ina Kjelland (18). Det går i tillegg litt til russetiden, med landstreff billetter, russekontingent og russeklær.

– Jeg er også som mange andre glad i å shoppe, alt fra topper og skjørt til småting som jeg kanskje ikke har bruk for. Jeg har lett for å bruke penger når jeg har de tilgjengelig, det kan jeg innrømme, sier hun.

Hun forteller videre at hun tidligere brukte penger på ting hun sparte til.

– Det kunne være konsertbilletter eller noe jeg hadde ønsket meg lenge. I tillegg gikk ukepengene på godteri og is med venner, mens foreldrene mine betalte for aktiviteter og nødvendige ting, sier hun.

Spill og PC

– Nå bruker jeg det meste av pengene mine på hobbyer – spill og pc. Kjøper støtt inn PC-deler fordi jeg liker å jobbe med den og oppgradere den støtt. Ellers bruker jeg litt på mat i kantina på skolen, begynner Christopher

– Før gikk omtrent alle pengene mine til spill eller sparing. Foreldrene mine var jo flinke til å hjelpe meg med å spare opp penger til senere i livet, og jeg satte alltid av litt av det jeg fikk til å bruke på meg selv, fortsetter han.

Foreldrene maser ikke

Ina forteller foreldrene hennes ikke maser så mye om pengebruken hennes, i og med at hun tjener sine egne penger.

– Etter at jeg fylte 18 år har de heller ikke tilgang til å se kontoen min, noe som er ganske behagelig for meg. Jeg tror mamma syns jeg bruker penger på unødvendige ting noen ganger, og det er greit at hun sier ifra hvis jeg går helt amok, sier hun.

Hun legger til:

– Både mamma og pappa stoler nok på at jeg har kontroll på min egen økonomi, og støtter at jeg selv vil bestemme hvordan jeg skal bruke mine egne penger.

– Foreldrene mine er nok ikke 100 prosent fornøyde med forbruket mitt fra tid til tid, men jeg tror nok de er fornøyde med sparingen og planleggingen min framover, forteller Christopher.

– Jeg sparer for øyeblikket kun penger til lappen eller videre studier. Da tenker jeg at det er greit å ha litt penger til studietida så jeg kommer meg litt lettere igjennom.

Vanskelig å kontrollere forbruket

Begge er enige om at det er lett å bare dra kortet, og at det kan være vanskelig å kontrollere pengebruken. 

Ina mener hun er nok så bevisst på hva hun bruker penger på.

– Jeg vet alltid hvor mye jeg har på kortet. 200 kroner her og 150 kroner der går fort, og det er ofte jeg ikke innser hvor dyrt diverse ting er, sier hun.

– Parkering kan for eksempel fort bli dyrt om man ikke passer på. Jeg har lett for å parkere der det koster penger når jeg har dårlig tid før skolen. Det er ikke alltid jeg tenker på hvor dyrt det er når det skjer 4. dag på rad, og innser at jeg kan ha brukt 200 kroner på parkering i løpet av skoleuka, legger hun til.

– Jeg vil si at jeg føler meg veldig bevisst over hva jeg bruker penger på, men samtidig kunne jeg sikkert budsjettert og brukt enda litt mindre. Det er overraskende vanskelig å kontrollere forbruket når det bare er å sveipe kortet, sier Christopher.

Les også

Ina M. Finnerud: Krølla 50-lapp y'all?

 

Finansiere studier

Christopher forteller at han så vidt har begynt å se etter en deltidsjobb, men at han for øyeblikket får en fast sum penger av foreldrene og besteforeldrene hver måned som han budsjetterer.

Når det kommer til finansiering av videre studier forteller han at han tenker en deltidsjobb ved siden av studiene er en god idé. På denne måten kan han både få en konstant inntekt, samt erfaring han kan få bruk for ved senere anledninger og jobbsøking.

Ina har en deltidsjobb hvor hun jobber i helger og noen ukedager.

– Jeg tjener mine egne penger, så jeg får ikke lenger penger av foreldrene mine. Jeg tror jeg hadde fått hvis det var noe jeg virkelig trengte, og hvis jeg spurte pent.

Ina forteller hun liker å være selvstendig og slippe å spørre foreldrene sine om penger, og prøver å klare seg selv siden hun tjener godt nok til at det burde holde til alt hun trenger. Hun har ikke tenkt så mye på hvordan hun skal finansiere studier.

– Jeg må nok ta et studielån og eventuelt bruke noe av de pengene jeg har spart. Jeg har ikke planlagt studietiden min enda, men at det blir kostbart er det ingen tvil om, avslutter Ina.

Slik kan du planlegge økonomien din

Forbrukerøkonom Magne Gundersen har mange tips til ungdom når det kommer til økonomi. Han forteller om flere farer som lurer unge, slik at de lett kan møte på en økonomisk smell. For eksempel konfirmasjon.

– Dette er første gang en ungdom får mye penger mellom hendene. Og da er det noen som blir fristet til å bruke pengene på det første som faller dem inn eller det de ønsker seg aller mest, uten tanke på om det er lurt eller ikke.

– Skal du unngå økonomiske smeller må du ha oversikt og det får du gjennom å planlegge økonomien din. Du må motstå fristelsen til å låne og bruke alle pengene med en gang. Du skal heller venne deg til å spare til det du virkelig trenger, råder han.

 

Bildeserie

5 på gata: Hvor mye penger bruker du per måned og på hva?