– Det viktigste er å takke ja hvis noen vil hjelpe

Caroline slet med depresjon etter årevis med mobbing. Derfor er det en glede for 24-åringen og hennes omgivelser å se at hun blomstrer opp i kontakt med andre på jobben i Fontenehuset.

Caroline slet med depresjon etter årevis med mobbing. Derfor er det en glede for 24-åringen og hennes omgivelser å se at hun blomstrer opp i kontakt med andre på jobben i Fontenehuset. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Verdensdagen for psykisk helse markeres 10. oktober hvert år. Angår det oss? I aller høyeste grad.

DEL

PulsCaroline Bjørkevik (24) hadde en tøff ungdomstid. Gjennom hele grunnskolen og videregående opplevde hun å bli utsatt for mobbing og utestengelse. I ettertid har hun blitt diagnostisert med blant annet depresjon.

LES OGSÅ: Skal hjelpe unge til å takle vonde følelser

– Mange sliter

Caroline har valgt å dele sin historie, fordi hun mener det er viktig å vise andre som sliter at de ikke er alene.

Hun mener at dette kan føre til at flere oppsøker hjelp selv før det utvikler seg til noe enda verre. Timingen er også god, mandag 10. oktober markeres verdensdagen for psykisk helse landet rundt.

– Det aller viktigste er å takke ja hvis noen vil hjelpe deg, selv om det kan virke lett å si nei, så er det viktig å ta imot all den hjelpen man kan få, forteller hun.

– Det er også viktig å vite at det er mange av oss som sliter, og at man ikke er alene. Jeg unner ingen å ha det tøft.

– Hva skal man gjøre om man ser noen som sliter? Og hvordan kan man se det?

– Det er veldig individuelt, og forskjellig fra person til person, men hvis noen ikke kommer seg ut av huset i det hele tatt for eksempel, så kan det vært lurt å snakke med personen, og eventuelt ringe DPS, råder hun.

Til Fontenehuset

Tidligere i år var Caroline innlagt på akuttavdelingen på Røysetoppen i tre uker.

I løpet av de tre ukene, besøkte hun Fontenehuset to ganger sammen med en ansatt.

Hun forteller at hun i utgangspunktet ikke ønsket å begynne der, men at hun ble positivt overrasket, og fikk et veldig godt inntrykk når hun først reiste dit.

– Jeg var redd for at alle som var der kom til å se syke ut, men man kunne ikke se at de hadde slitt eller hatt det tøft i det hele tatt. Alle så helt friske ut, forteller hun.

Fontenehuset blir beskrevet som et lavterskeltilbud for dem som sliter eller har slitt psykisk. Hvor målet er å få medlemmene tilbake til et sosialt liv, utdanning og jobb.

Hun fant seg fort til rette på Fontenehuset, og gikk fra å være der et par dager innimellom til nesten hver eneste dag. Medlemmene som bruker Fontenehuset er med på å drifte det sammen med medarbeiderne.

Hestejente: Caroline finner glede gjennom  å ri.

Hestejente: Caroline finner glede gjennom å ri. Foto:

– Vi medlemmer kan gjøre alt! Og vi jobber veldig mye sammen, både med andre medlemmer og medarbeidere. Vi kan gjøre alt fra å lage lunsj og hente posten til å betale regninger, fortsetter hun. Jeg liker aller best å sitte i resepsjonen og stå i kafeen.

Caroline forteller at på denne måten kan hun og de andre medlemmene gå hjem med en mestringsfølelse, og føle at de er til hjelp, uavhengig av hva eller hvor mye de har gjort.

Større nettverk

I løpet av de 13 årene Fontenehuset Hønefoss har eksistert, har de hatt mange suksesshistorier, og Carolines er en av dem.

Hun forteller at hun har det fått det mye bedre etter at hun begynte der, og at hun vet at hun kommer til å fortsette å bruke huset i flere år framover, da hun trives veldig godt.

– Jeg kan ikke huske sist gang livet mitt var så meningsfullt som det er den dag i dag, nå som jeg har dette å komme til de dagene jeg ønsker. Jeg er så takknemlig for å ha blitt kjent med medarbeiderne og medlemmene, smiler hun. Jeg har også fått et mye større nettverk etter jeg ble medlem enn jeg hadde hatt dersom jeg ikke var det.

Fakta

Verdensdagen for psykisk helse begynte i 1992 da World Federation for Mental Health (WFMH) satte den 10. oktober som en dag for å fremme økt bevissthet om psykisk helse over hele kloden

Verdensdagen for psykisk helse markeres nå i over 150 land fra Argentina til Sør-Afrika, og Yemen til Nederland. I Skottland arrangerer de faktisk en egen  Mental Health Arts and Film Festival for å feire sammenhengen mellom mental helse og det kreative sinn.

Tall fra Folkehelseinstituttet viser at omtrent halvparten av oss vil oppleve alvorlige psykiske problemer i løpet av livet. Det å ha noen å snakke med kan være avgjørende for håndteringen av problemene, og om man søker hjelp.

Kilde: Verdensdagen.no

LES TIDLIGERE SAKER OM PSYKISK HELSE:

Artikkeltags