Gå til sidens hovedinnhold

– Gir et overfladisk syn på selvmord

Artikkelen er over 4 år gammel

En ny serie tar opp temaet selvmord blant unge. Men kan den også ha uønsket effekt?

Puls

For noen uker siden slapp Netflix 13 episoder av den nye serien «13 gode grunner». Den ble raskt en snakkis.

Delte meninger

Serien handler om en jente som spiller inn 13 kassetter om hvorfor hun tok selvmord og gir de til de 13 personene som hun mener er skyld i dette. Daniel Hellstrøm Eriksen (17) og Amalie Uchenna Odu (17) er meget begeistret over serien. Emilie Grannegård (19) derimot, er ikke så fornøyd med Netflix-produksjonen.

– Jeg likte ikke serien så godt fordi den bruker veldig lang tid på å komme til poenget, og samtidig synes jeg den gir et overfladisk syn på selvmord og psykiske problemer. Den er også ganske urealistisk, føler jeg da, sier Emilie.

Amalie forteller at hun kjente seg veldig godt igjen, og for henne var det deilig å se at man setter i gang ting som kan hjelpe dem som ønsker å ta sitt eget liv.

Tar opp selvmord

Mange kan oppleve serien personlig gjennom at de har slitt med selvmordstanker selv. I løpet av de 13 episodene er det et par scener som beskriver voldtekt. Det er sterke inntrykk.

– Jeg tror mange kjenner seg igjen i serien, og tror at det er derfor den går inn på så mange. Jeg merker jo selv at jeg tenker mer på adferden min rundt andre, og prøver å passe på at jeg inkluderer alle, forteller Daniel.

Amalie forteller at hun synes serien er bra for samfunnet. Hun mener at det gjør oss mer observante og gjør vanskelige tema litt mindre tabu å snakke om.

– Jeg har et håp om at alle som ser serien, innser hvor mye små ting kan bety. Og at man er såpass voksen og innser at ikke alt skal tulles med, og at de videre klarer å spare seg får enkelte kommentarer. Noen ganger står det faktisk mellom liv og død.

Feil framstilling

Emilie, derimot, mener serien virker mot sin hensikt. Hun tar temaet seriøst, men mener at selvmord blir presentert på en litt feil måte.

Les også

Ida Golberg: 13 grunner, men ingen gode

– Serien er veldig grafisk og tar opp et seriøst tema. Likevel er det mange bagateller i starten som hovedpersonen mener er grunner til at hun tok livet sitt, noe hun overdramatiserer. Hun utforsker heller ingen andre løsninger enn selvmord, og det kan oppfattes som om at selvmord er det riktige å gjøre, forteller Emilie.

Hun opplevde å bli provosert av serien.

– Det virket som et oppmerksomhets-selvmord og det er ikke greit. Det er kanskje litt brutalt, men man kan ikke klage på at ting ikke endrer seg når man ikke gjør noe for å endre det selv. All respekt til de som sliter og allikevel kjemper seg gjennom det, forteller Emilie.

Skaff hjelp

Sliter du selv, eller har mistanker om at noen du kjenner sliter med selvmordstanker?

Det er noen der som ønsker å hjelpe deg og som kan gi deg råd i den situasjonen du er i.

Mental Helse: 116 123

Røde Kors: 800 33 321

Kirkens SOS: 22 40 00 40

Tegn som bør tas på alvor

  • Ettertrykkelige utsagn om suicidale tanker og følelser
  • Depresjonen forsvinner plutselig.
  • Ekstrem agitasjon, angst eller raseri.
  • Upassende vitser om død eller selvmord, fascinasjon for morbide historier.
  • Selvskading og anorektisk adferd.
  • Plutselig isolering.
  • Høylytt undring om døden og selvmord.

Kilde: webpsykologen.no

 

Kommentarer til denne saken