Komponerer russelåter fra gutterommet

Jakob Tiller (16) har vært aktiv produsent av russelåter i høst, og man kan forvente mange fler låter i framtiden!

Jakob Tiller (16) har vært aktiv produsent av russelåter i høst, og man kan forvente mange fler låter i framtiden! Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Russelåter har vist seg å være god business. Det vet Jakob Tiller (16), som har produsert mange sanger allerede tross sin unge alder.

DEL

PulsFra eget studio på gutterommet, sitter Jakob Tiller, under artistnavnet SIVASO, og produserer sanger for årets russekull.

Han både produserer og lager låtene, samt at han i tillegg får dem ut på både på YouTube og strømmetjenestene Soundcloud og Spotify. Det er også flere låter på vei.

Laget musikk i et år

Det er nemlig på Røyse en stor del av årets lokale russesanger har blitt til. Det tar visstnok en betydelig del med tid, men skal vi tro Jakob, er det virkelig verdt det.

– Jeg begynte ikke med musikk før rundt et år siden, men har alltid likt å høre på elektronisk musikk, kan Jakob fortelle.

Det var nemlig «rundt et år siden» han lastet ned sitt aller første musikkprogram, og begynte å prøve seg fram.

– Etter mye prøving og feiling, kom jeg etter hvert fram til noen enkle låter. I sommerferien kjøpte jeg en ny pc og et eget Keyboard, for å virkelig lære meg musikk.

Russesangene begynte han med for et par måneder siden. Det hele startet med at han ble kontaktet av en russegruppe, og siden kom det flere og flere forespørsler.

– Jeg startet jo med å lage musikk som man kunne høre på fest. Når jeg fikk den første forespørselen s så bare fortsatte det og fortsatte det. Det var veldig gøy, forteller han.

Inspirert av andre

Inspirasjonen til Jakob kommer fra flere av de store artistene innenfor den elektroniske sjangeren.

Han trekker spesielt fram artister som «The Chainsmokers», «Avicii», og norske «Kygo».

– Den store drømmen er å leve av hitlistene, både i- og utenfor Norge, forteller Jakob.

– Den store drømmen er å leve av hitlistene, både i- og utenfor Norge, forteller Jakob. Foto:

– Jeg hører på musikk hele tiden, og disse artistene har vært en stor inspirasjon for meg. Når det kommer til russelåter, har jeg vært inspirert av «Melkers» og «ZL-project».

Jakobs viktigste inspirasjon derimot, er en kompis av ham, som går under navnet «3NDL5».

– Han startet å lage musikk før meg, og han lært meg veldig mye. For tiden har vi et nytt samarbeidsprosjekt sammen, forteller han.

Viktig med detaljer

Når Jakob går i gang med en ny låt, er noe av det viktigste at han fra starten av vet hva han ønsker å lage. Enten om det er en ny russelåt, eller en rolig House-låt. Han forteller at det tar som regel flere uker, og han blir sittende mange timer om dagen.

– Det viktigste er at man hele tiden er klar over alle de små komponentene som danner låten. Man tenker kanskje ikke over dem når man hører låten, men de er utrolig viktige for sluttresultatet.

Han får god respons tilbake, både av russen, venner og andre, noe Jakob er veldig fornøyd med.

Han har allerede fått flere oppdrag etter hver sang han har lagt ut, og antall streaminger på Spotify er enda høyere enn det han hadde forventet.

LES OGSÅ: Rasmus (15) produserer låter hjemme i stua

Planen videre

Når det kommer til russelåter, har jeg vært inspirert av «Melkers» og «ZL-project».

Når det kommer til planene framover, er det å både gi ut flere låter for russen, og fortsette med egen musikk på fritiden.

– Jeg skal nå kjøpe en ny mikrofon, så jeg kan begynne å gi ut sanger med vokal. Det hadde også vært morsomt å kunne få lage sanger for grupper utenfor Ringerike, så jeg kan nå ut til et bredere publikum!

Det er ikke bare musikken som er viktig for Jakob. Også det å leve et balansert liv med skole, trening og venner betyr mye.

Han har også flere gode tips, for dem som ønsker å gjøre noe lignende.

– Det aller viktigste er tålmodighet! Det er vanskelig i starten, spesielt når man først begynner med de forskjellige musikkprogrammene, men etter hvert blir det utrolig gøy! Sitt å lek deg med sangene, utforsk nye ting!

Han kan også meddele at det er viktig å legge ut musikken sin. Da kan nemlig folk fra hele verden høre musikken man lager, og gi tilbakemeldinger.

Og hva den store drømmen er? Å kunne fortsette å tjene gode penger på russelåter, og ikke minst, gå videre som artist.

– Den store drømmen er å leve av hitlistene, både i- og utenfor Norge, forteller Jakob avslutningsvis.

LES OGSÅ: Ble kåret til Ukas Urørt på P3 – nå blir talentet lagt merke til

Artikkeltags