Gå til sidens hovedinnhold

Karpe Diem: Politisk kritikk i ærlig rapformat

Musikkanmeldelse:

Artikkelen er over 5 år gammel
Puls

Artist: Karpe diem

Låtanmeldelse av: «Lett å være rebell i kjellerleiligheten din», «Au Pair» og «Hvite menn som pusher 50» Musikkvideoene kan sees nå på vg.no.

Chirag Rashmikant Patel og Magdi Omar Ytreeide Abdelmaguid utgjør den populære norske rapduoen Karpe Diem, som er ute med tre nye låter og musikkvideoer fra sitt nye prosjekt «Heisann Montebello».

«Lett å være rebell i kjellerleiligheten din»: Denne kalde og stikkende ærlige låten er den sterkeste av de tre.

Teksten er et spydig stikk mot de hatefulle, men ofte feige nettrollene som gir opphav til sangtittelen.

Linjene som slår aller hardest av de er: «De sa de kom fra fattigdom, men hadde råd til båt hit. Er det dette skattepenga mine går til?» «Karpe har åpna nok dører nå, på tide å lukke noen,» og «Du blir aldri skandinaver, naver, naver, naver, naver, naver.»

Musikkvideoen er et makelig og avskyelig kunstverk med oppsiktsvekkende metaforer vevd sammen med profesjonell filmkunst av regissør Kavar Singh. Det er vanskelig å ikke bli rørt - og ikke minst provosert på en herlig forløsende måte.

Terningkast: 6

«Au Pair»: Denne treffer ikke like hardt som førstnevnte, men er fortsatt en kul og seig framstilling av kulturelle forskjeller og er et deilig angrep mot vestkanten i Oslo. I denne låten fokuserer låtskriverne på dem som kommer til Norge som au pair for å passe på overklassens barn, slik at foreldrene kan fortsette å tjene seg enda rikere. Dette er et prakteksempel på det Karpe Diem gjør så mesterlig; de er tydelige i budskapet sitt uten å bli for bastante, og de er forståelsesfulle uten å bli prekende.

Terningkast: 4

«Hvite menn som pusher 50»: Denne er uten tvil mest politisk orientert av de tre låtene. Låten er en usensurert framstilling av elsk/hat-forholdet mot å støtte de som sitter med makta. Videoen er nesten grotesk; en stiv hagefest med utelukkende hvite, rike mennesker fra Oslo vest med frastøtende klipp av små barn som røyker, og hvite karer i 50-årene som blir spraytannet av Chirag.

Terningkast: 5

Resten av låtene fra albumet vil bli sluppet med jevne mellomrom, og det skal bli interessant å se hvordan hele «bildet» gjennomføres.

Men disse tre låtene tegner det første strøket på et markant skille i både politiske dimensjoner og Karpe Diems karriere.

LES OGSÅ: – Det kan si pang på låt nummer én eller 200

Har du forslag til musikk, film eller bøker vi bør anmelde? Send ditt forslag til puls@ringblad.no.

Kommentarer til denne saken