Charlotte (15) vil ha flere offentlige søppelkasser for kildesortering

MILJØBEVISST: Charlotte Vedhus Slettebakken (15) mener resirkulering må bli en vane for oss når vi skal kaste søppel.

MILJØBEVISST: Charlotte Vedhus Slettebakken (15) mener resirkulering må bli en vane for oss når vi skal kaste søppel. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Charlotte Vedhus Slettebakken (15), mener det burde være mulig å kildesortere søppel når man besøker offentlige steder. Det er senterleder på Kuben helt enig i.

DEL

Puls  I det siste har mange uttalt seg om klimaendringene og hva man bør gjøre for å stoppe det. Noen mener det er menneskenes feil, andre ikke. Uansett spiller det en stor rolle hva man gjør med det man kaster, går alt i en felles søppelkasse, eller kildesorterer og resirkulerer man?

Charlotte Vedhus Slettebakken (15) tror klimaendringene er delvis vår feil ved at vi framskynder den naturlige syklusen.

– Det er viktig at vi resirkulerer for å ikke bruke opp naturressursene og drive med unødvendig forsøpling. Vi mennesker er for dårlige til å resirkulere fordi mange synes det er lettere å bare kaste alt i en felles søppelkasse, sier hun.

Lite kildesortering

Noe hun selv gjør for å minske miljøbelastningen, er å velge norske produkter i butikken og hun går til skolen. Hun nevner også at Hønefoss har for få muligheter til kildesortering.

– Det er nesten bare i de private hjemmene at man kan kildesortere. Derfor hadde de offentlige stedene i Hønefoss trengt flere ulike søppelkasser, mener hun.

Hun peker på at på flere offentlige steder i Hønefoss går alt avfall i en felles søppelkasse.

– Da mister man muligheten til å kildesortere, og miljøet får belastningen. For eksempel på Kuben burde det vært flere forskjellige søppelkasser. I hvert fall til plast, papp og restavfall, sier Charlotte.

OFFENTLIG KILDESORTERING: Charlotte Vedhus Slettebakken (15) håper det blir enklere å resirkulere søppel når man er på offentlige steder.

OFFENTLIG KILDESORTERING: Charlotte Vedhus Slettebakken (15) håper det blir enklere å resirkulere søppel når man er på offentlige steder. Foto:

Søppelkasse til flasker

Charlotte tenker at å pante er noe mange gjør, men også noe mange kan bli bedre på. Når vi panter, blir flaskene resirkulert og de kan bli brukt om igjen.

Dessverre har ikke alle muligheten til å pante en flaske når de har drukket den opp. Da blir det til at man kaster det i en felles søppelkasse.

En løsning på dette kan være å ha en egen søppelkasse til flasker, siden man ikke alltid har tid til å dra til butikker for å pante. Dette hadde ikke kun hatt en positiv innvirkning på miljøet, men også til de som ikke har særlig god råd. Da kan de som leter etter pant i søpla slippe å lete gjennom søppelkasser som inneholder gammel, ekkel mat.

– Hvis vi hadde hatt egne søppelkasser til flasker hadde jeg definitivt brukt det fordi det er lettere å kaste det i en søppelkasse nær deg i stedet for å ta det med til butikken, sier Charlotte.

TAR IKKE MED SEG PANTEN: Mange dropper å pange flasker og bokser når muligheten er for langt unna.

TAR IKKE MED SEG PANTEN: Mange dropper å pange flasker og bokser når muligheten er for langt unna. Foto:

Verre klima

I begynnelsen av oktober la FNs klimapanel ut en ganske dramatisk klimarapport, som kanskje endelig får menneskene til å se alvoret av de menneskeskapte klimaendringene.

De nevner blant annet i rapporten at hvis menneskene ikke gjør noe nå, vil de neste generasjonene få svi: «Temperaturen vil stige med 1,5 grad innen 10 år, og den vil fortsette å stige hvis menneskene ikke gjør noen tiltak. Når temperaturen har steget med 2 grader, vil alle verdens korallrev forsvinne, og mange arter vil bli utryddet»

Må bli en vane

Ved de nye leilighetene på Brutorget er det muligheter til å kildesortere. Søppelkassene er tydelig merket med hva som skal kastes hvor, og det er mer enn nok plass til søppel i de. På blant annet Veienmarka ungdomsskole er det også kildesortering i hvert eneste klasserom. Hver fredag kastes søppelet i klasserommene til ulike merkede, men større søppelkasser.

– Resirkulering må bli noe man gjør til en vane, selv om det ikke alltid er like morsomt, mener Charlotte.

KILDESORTERING PÅ KUBEN: Anne Trine Høibakk, senterleder for Kuben, lover at det vil bli mulighet for resirkulering på senteret.

KILDESORTERING PÅ KUBEN: Anne Trine Høibakk, senterleder for Kuben, lover at det vil bli mulighet for resirkulering på senteret. Foto:

Kuben kjøper nye søppelkasser - etter hvert

Seterleder ved Kuben, Anne Trine Høibakk, er helt enig med Charlotte Vedhus Slettebakken (15) i at Kuben burde gi folk mulighet til å kildesortere søppelet sitt når de besøker senteret.

– Vi holder på å undersøke hva slags søppeldunker vi kan kjøpe inn når de gamle skal byttes ut. Vi hadde det på planen i 2018, men det er kostbart, så vi måtte vente.

– Men når vi bytter ut de søppeldunkene vi har nå, blir det mulig å kildesortere på Kuben, lover Høibakk.

LES OGSÅ:

Artikkeltags