I de siste månedene har kampanjen #metoo fått stor oppmerksomhet i sosiale medier. Kvinner over hele verden forteller om sine overgrepshistorier, også mange av Hollywoods største skuespillerinner forteller om hvordan produsenter og regissører har presset dem til å ha sex med seg for å få rollene de lengter etter.

Nylig gikk også den norske skuespillerinnen Natassia Malthe ut i media og fortalte hvordan den kjente produsenten Harvey Weinstein hadde voldtatt henne i 2008. Dette er sterke tegn på behovet for å snakke om voldtekt, og at #metoo-kampanjen er viktig. Men holder det med denne kampanjen?

Russetiden nærmer seg, og er det en ting vi jentene i russekullet har blitt advart mye om er det voldtekt. Ikke bli voldtatt, sier de. Ha på deg en bukse under russedressen, ikke drikk så mye alkohol, ikke gå alene. Guttene i kullet derimot blir ikke advart, de får bare streng beskjed om at de ikke skal voldta, og det var det. Urettferdig, synes du? Ja, det synes jeg også.

Les også

Thea Våreid Sørensen: Handlinger = holdninger

 

Når man diskuterer voldtekt og seksuelle overgrep tar man ofte fram hva kvinnen gjorde. Politiet spør hva du hadde på deg, og hva du eventuelt hadde drukket. Hvorfor skal dette i det hele tatt spille noen rolle? Jenta som ble voldtatt burde ikke bli stilt disse spørsmålene. Det er ikke noe hun kunne gjort annerledes, eller burde gjort annerledes.

Hun burde ikke bli dømt ut ifra hvilke klær hun hadde på seg, hun spurte ikke om å bli voldtatt selv om hun hadde på seg en tettsittende kjole. Det er aldri henne det står på. 

Kampanjen #metoo er et skritt i riktig retning, men det kommer ikke til hjelpe hvis ikke vi endrer oppfatningen vår av voldtektsofferet.

«Denne skuespillerinnen skulle ikke ha vært så dum, hun skulle ikke ha tatt imot den rollen». Nei, det er ikke sånn det er. Produsenten skulle ikke ha voldtatt, kvinnen er i en sårbar situasjon og produsenten har misbrukt sin maktposisjon.

Det handler ikke om å be kvinnen ikke bli voldtatt, men heller å be menn ikke voldta.