Jeg frykter læreryrket

Mina Hagen, skribent.

Mina Hagen, skribent. Foto:

Artikkelen er over 4 år gammel
DEL

Puls - kommentarJeg frykter læreryrket. Det er ikke nødvendigvis de kranglete elevene eller de sene kveldene med prøveretting som skremmer meg.

Det er mangelen på respekt for lærerne og deres enorme bidrag i samfunnet. Uten av vi selv vil anerkjenne det er det et av de mest undervurderte yrkene i Norge.

Skolesystemet i Norge har utallige feil og mangler. Pensumet er utdatert, og eksamen er urettferdig.

Jeg kan innrømme at jeg selv har lett for å gi lærerne skylden for dette. Det er de som må presentere det til tider kjedelige stoffet, og de vanskelige oppgavene.

Naturligvis har ikke alle lik evne til å lære bort, ikke alle benytter seg av samme metode heller. Det gir oss allikevel ikke retten til å klage.

Om en elev gjentatte ganger får lave karakterer, hvem er det som har skylden? Er det eleven som egentlig aldri har giddet å jobbe med faget, eller læreren som legger mye arbeid i nettopp dette faget? Som regel vil læreren få skylden, ofte med stor enighet fra medelever og foreldre.

Istedenfor å innrømme for deg selv at du kanskje skulle ha jobbet bedre til prøven, er det mye enklere å skylde på læreren.

Men dårlig pedagogikk og umotiverende timer er ikke unnskyldning nok til spille Tetris i klasserommet.

Teksting på mobilen gjør ikke matteoppgavene lettere, og drittsnakking om læreren vil helt klart ikke gi deg en større forståelse av Romerrikets fall.

Jeg går andre året på videregående. Mange av oss er allerede atten år, myndige, og allikevel forventer vi å få all kunnskapen lagt i fangene våre.

Istedenfor å benytte oss av hjelpemidlene og ressursene lagt i vår egen utdanning velger vi å prioritere andre ting.

Altfor mange forventer at læreren ikke bare skal lære bort stoffet, men også lære det for oss. Det er på tide å våkne.

Misforstå meg rett. Flesteparten av elevene jeg vet om er motiverte og ansvarsfulle. De forstår at det kreves rutiner for å få gode karakterer. De leser jevnlig og bruker mye tid på skole.

Men neste gang du føler for å snakke ned den småsusete læreren som ikke alltid har like spennende timer, prøv å sette deg inn i hans situasjon.

Og om du er misfornøyd med Norges skolesystem, ikke la det gå utover lærerne som valgte dette yrket ut fra sin interesse for faget og elevene.

Ikke glem at lærere er like menneskelige som deg og meg, selv om det ikke alltid føles sånn.

LES OGSÅ: Det sa stopp. Jeg ville ikke innse det.

Teksting på mobilen gjør ikke matteoppgavene lettere, og drittsnakking om læreren vil helt klart ikke gi deg en større forståelse av Romerrikets fall.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags