Religion er et fag som går igjen overalt i verden, mer prominent i noen kulturer enn andre.

Norsk kultur er trolig en av de få i verden hvor religion ikke er i fokus hos de fleste. Man skulle kanskje tro at et av de aller mest sekulære landene i verden også hadde et likt syn når det gjaldt religionsutdanning i grunnskolen og på videregående, men sånn er det tydeligvis ikke.

Tretten år med utdanning, hvorav elleve av disse årene blir brukt til å stappe de samme gamle historiene om Gud og Jesus ned over hodene våre.

Tretten år med de samme utsagnene om at Gud skapte verden, at de første menneskene på jord var en fyr ved navn Adam og en kvinne ved navn Eva som ble skapt av hans ribbein, og at Gud velger ut mennesker til å gjøre enorme forandringen – for det klarer han tydeligvis ikke å gjøre selv.

Hva faget heter har heller ikke forandret på innholdet. Da jeg gikk på barneskolen ble det kalt KRL, som står for kristendom, religion og livssyn, og hvert år fra første til og med syvende klasse ble den samme informasjonen gjentatt.

Jesus ditt og Jesus datt, apostlene hans og hva de gjorde. Det hele hadde vært tolererbart om faget faktisk gikk i dybden på de andre religionene, men halvparten av religionsfaget er kristendom i dette elskede sekulære landet.

Men ikke fortvil; vi får jo lære bitte litt om de andre religionene her i verden – ved egenarbeid og presentasjoner. Om det er én ting vi lærer mest av, så er det å ha underkvalifiserte skoleelever til å presentere emner dømt for uviktig av pensum til å ha en kvalifisert lærer undervise oss i det.

LES OGSÅ: Blyantens makt 

Den eneste gangen jeg husker å ha faktisk likt religionsundervisningen var på ungdomsskolen, da faget byttet navn til RLE. Vi fikk undervisning i alle de andre religionene, og kunne diskutere med en slik fantastisk, lærerik dybde at det var som et frisk pust inn i faget.

Faget lærte oss faktisk å forstå hverandre bedre. Alle var like mye verdt, uansett religion, hudfarge og legning.

Men om det er én ting jeg virkelig savner med religionsfaget, så er det religionskritikk.

LES FLERE KOMMENTARER FRA SAMME SKRIBENT: