Da vi var små, og vennene våre skadet seg i skolegården, ville vi skreket høyt og løpt etter en lærer. En voksen og ansvarlig person som kunne ta med vennen vår inn, sette et plaster på såret, og si at alt kom til å gå bra.

Etter hvert som vi blir eldre, blir vi mer ansvarlige. Snart er det ingen voksne i umiddelbar nærhet som kan si hva du skal gjøre for at alt skal gå bra. Vi må tenke selv, og vi må hjelpe oss selv.

Da vi var barn likte vi ikke å se vennene våre gråte fordi de hadde skadet et kne eller fordi noen kalte de dumme. Når vi nå har blitt ungdommer, på god vei til å bli litt voksne, liker vi ikke å høre at en venn er lei seg og oppgitt over stress, skole, kjærlighet, vennskap eller over både fysiske og psykiske problemer.

Det å se noen ha det vondt, er vondt for deg også. Men så vet du jo at det er mye verre for den andre personen. Vi vil være der for hverandre, men vi vet ikke alltid om det er noe vi kan gjøre.

Dette har noe med hvordan vi kommuniserer problemene våre. Om du slo kneet ditt på barneskolen og du begynte å blø, så hadde du begynt å gråte. Og jeg hadde løpt etter noen som kunne fikset det.

Det er på tide at vi begynner å skrike litt høyt igjen. For om ingen vet hva som er galt, vet heller ingen hvordan de kan hjelpe.

Om du ser rundt deg i dag, i klasserommet ditt, i familien din, i vennegjengen din eller på arbeidsplassen din, så kan jeg si med 100 prosent sikkerhet at det finnes et eller flere mennesker som går gjennom noe. Det kan være lite eller stort, en dårlig dag eller flere dårlige år.

Jeg har ingen fasit på hva man kan gjøre eller hvordan man kan hjelpe noen komme seg gjennom problemer.

Det er på tide at vi begynner å skrike litt høyt igjen. For om ingen vet hva som er galt, vet heller ingen hvordan de kan hjelpe.

Men for å være tidenes klisjé så skal jeg sitere «SKAM»: Mennesker trenger mennesker.

Om du finner deg selv i en situasjon der du vil hjelpe, men ingen forteller deg hvordan, så spør. Hvordan kan jeg hjelpe deg til å løse det her? Og kanskje det ikke løser seg helt, men kanskje det føles litt bedre. Kanskje det å sitte og snakke om det, eller snakke om noe helt annet, eller dra et sted, kan føre til at dagen blir litt lettere for din venn som ikke har det så lett.

Dagens oppfordring går som følger: Ta vare på hverandre. Og la andre ta vare på deg.

LES FLERE KOMMENTARER AV SAMME SKRIBENT: