Jantra Hollum: Et spørsmål om dyrevelferd

Jantra Pernille Hollum, skribent og pulsleder.

Jantra Pernille Hollum, skribent og pulsleder. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

– Kjære politikere, det er ikke dyrevelferd før vi har tomme bur, skriver pulsleder Jantra Hollum.

DEL

Puls - kommentarSnøen har lagt seg og sesongen for Parajumper, UGGs og Acne-skjerf på Ringerike videregående skole har startet for fullt. For mange er det kun et spørsmål om mote.

For et år siden var jeg blant dem som kjøpte klær basert på hva som var «in» og jeg tenkte ikke noe på produksjon eller opprinnelse. En moteriktig forbruker kanskje, men ikke særlig bevisst.

Jeg skammer meg over at jeg ikke så forbi pelskragen, og at jeg indirekte så på et dyr som et produkt for min egen velferd. I dag håper jeg på en framtid der pels- og husdyrholdindustrien forblir i historiebøkene.

Ja, for jeg har et håp om at en dag skal folk skjønne at denne industrien er et slaveri, noe de fleste trodde var avskaffet i dette århundret.

Regjeringen har valgt å beholde pelsdyrnæringen, selv om flertallet av folket ønsker pelsfarmene tomme. De lover å forbedre forholdene til pelsdyrene; de skal få bedre plass, mer stimulering og flere aktivitetsobjekt. Mer «dyrevelferd».

Dette handler ikke om politikk.

Jeg tror neppe reven og minken bryr seg om at de får en ekstra leke når de likevel må tilbringe hele sitt liv i fangenskap og bli flådd for å bli en pelskrage. Det politikerne driver med handler ikke om dyrevelferd. Ville dyr har det ikke bra i bur! Det er ikke noe verdig liv å leve, når dyret er skapt for å leve fritt i skogen, men nå får livet begrenset til én kvadratmeter.

Rettferdiggjør politikerne drapet med at vi mennesker er øverst på næringskjeden, og det gir oss makten til å skade, undertrykke og drepe andre? Det er i hvert fall det historien har vist. Slaveriet er ikke over.

Den enkleste sannheten er at pelskragen din tar liv. Til syvende og sist må det en kniv mot en strupe eller et skudd mot et hode, for at du kan få den nye vinterjakken din. Og jeg mener ikke dette er et komplisert politisk spørsmål.

Dette handler om å vise at reven og minken har like mye rett til å leve som vi mennesker har. Dette handler ikke om politikk. Skal virkelig et liv være prisen for «mote»? Hva gir oss retten til å behandle dyrene som slaver for vårt forbrukersamfunn, når de betaler med livet?

Skal virkelig et liv være prisen for «mote»?

Jeg vet at holdninger er vanskelig å endre. Jeg synes fortsatt pels og skinn er fint. Men min forbrukerlivsstil er ikke verdt et liv, og jeg hadde aldri støttet en slik industri i dag. Heldigvis er det alternativer.

Kjøp fake pels: du går fra å være et pustende symbol på undertrykkelse og tortur, til å vise at vi moderne mennesker kan se bra ut, uten at et annet vesen måtte lide for det.

Til tross for at vi mennesker gjør mye skade, så er vi utstyrt med en sunn fornuft som vi kan bruke til å faktisk velge våre forbruksvaner. Så neste gang du vurderer å kjøpe den «kuleste» jakka, tenk at den virkelige prislappen ikke bare er de tusenlappene.

Og kjære politikere, det er ikke dyrevelferd før vi har tomme bur.

LES OGSÅ: – De bryr seg mer om moten enn dyrenes velbehag

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags