Ina Maria Finnerud: Vi trenger UKM

Takk: Skribent Ina Maria Finnerud takker UKM for at de gir ungdom muligheten til å være med. Her danser  gruppa "To Impulsive" under fjorårets fylkesfinale i Oppland.

Takk: Skribent Ina Maria Finnerud takker UKM for at de gir ungdom muligheten til å være med. Her danser gruppa "To Impulsive" under fjorårets fylkesfinale i Oppland. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Ung kultur møtes, bedre kjent under forkortelsen UKM, går av stabelen her i regionen til våren.

DEL

KommentarUKM er nok noe de fleste har kjennskap til, i hvert fall har hørt det bli snakket om.

Jeg erindrer avisoppslag hvert år, og en følelse av at dette er ett opplegg «der folk kan komme og danse og synge og vise seg fram».

Når jeg deretter har lest meg mer opp på emnet, innser jeg at jeg har hatt de samme, dømmende og pessimistiske tankene som mange har: Denne typen kunstform er død. Scenen er død. Skuespill er dødt. Musikalitet er død. Det er bare et par titalls stykker som kan livnære seg på det, det er ikke vits. Håpløst. Bare å glemme. 

Det er derfor vi trenger UKM.

Det som er så flott med dette arrangementet er at det finner talenter, skjulte talenter.

Ingen rådgiver på noen som helst ungdomsskole eller videregående skole i hele Norge ville oppmuntret en elev til å leve av å spille saksofon, eller oppmuntret til å starte med free-lance skuespill.

Fordi i dagens samfunn, er normalen å gå på skolen, ta seg en lang utdanning og skaffe seg grader til man blir ør i tunga av oppramsingen. Pugge, øve, prøves, testes. En evigvarende monoton sirkel, som kveler elevens frihet og kunstneriske produktivitet. Som knebler vesenet til fantasien og den sprudlende kreativiteten vi alle har som unge.

Det er i vår tid kult og forventet at man velger en lang akademisk vei, men flust av grader og bemerkelser. Underholdning, scenekunst og musikalitet er noe som, om ikke blir sett ned på, men i hvert fall blir nedprioritert. 

Ingen rådgiver på noen som helst ungdomsskole eller videregående skole i hele Norge ville oppmuntret en elev til å leve av å spille saksofon, eller oppmuntret til å starte med free-lance skuespill. Når ble egentlig det å være flink til å pugge mitose og meiose, viktigere enn å utvikle sitt eget talent? 

Derfor er det så essensielt at vi har slike lavterskeltilbud som UKM, der man kan komme som man er, vise det man er god for. Vise at man har talent, og få uttrykke seg under frie og trygge omstendigheter. Derfor er UKM en trygg frihavn, der man kan samles, skape og utvikle sitt talent. For vi alle passer ikke inn i denne «A4»-normen som samfunnet bygger rundt oss. 

Så takk til UKM, og takk til alle dere tøffe ungdom som svømmer mot strømmen og viser at dette livet er der ute, utenfor rammene.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags