Dette valget er det første jeg personlig har brydd meg noe særlig om, for verken tolv, åtte eller fire år gamle meg var særlig interessert i politikk. I år satt jeg derimot oppe til øynene sved under valgsendingene.

Tenk så heldige vi er som har demokrati i Norge, og tenk så heldige vi er som har stemmerett for alle som er 18 år og eldre. Allikevel var det nesten 820.000 mennesker som valgte å ikke stemme ved årets stortingsvalg. 820.000 stemmer er 19 000 mer enn oppslutningen til Norges største parti.

Det vil si at om alle som lot være å bruke stemmeretten sin hadde dannet et eget parti og stemt på det hele gjengen, så hadde dette partiet fått større oppslutning enn noen av de andre partiene.

Var du en av dem som valgte å ikke benytte deg av sjansen til å påvirke de fire neste årene, kan du heller ikke klage på resultatet. Du kunne faktisk hatt noe å si for om det ble ny regjering eller fire nye år med Erna og co.

Det vil si at om alle som lot være å bruke stemmeretten sin hadde dannet et eget parti og stemt på det hele gjengen, så hadde dette partiet fått større oppslutning enn noen av de andre partiene.

 

Det var tydelig at ungdommen ønsket regjeringsskifte. For det var nemlig Arbeiderpartiet som gikk av med seieren i både barnevalget og skolevalget. Ungdommen er opptatt av klima og miljø, ungdom er opptatt av eldreomsorg og arbeidsplasser, og ungdom er opptatt av inkludering. Til tross for at det er oss ungdommer som senere skal ta over for den eldre generasjonen så ble ikke ønsket om regjeringsskifte innfridd denne gangen.

 Jeg er uansett spent på hva denne regjeringen kan få til, og hvor mye den neste generasjonen politikere må rydde opp etter dem. Jeg har i alle fall ikke tenkt til å gi meg før det fine lille landet vårt er så bra det kan bli.

Og til alle dere frivillige, unge som voksne, fy søren så flinke dere har vært. Jeg er skikkelig imponert over hvor mye tid og energi dere har lagt ned i valgkampen, alle dere har snakket med og hvor utrolig mye dere kan.

Og selv om jeg kanskje ikke er enig med alle sammen, så er jeg veldig glad og takknemlig for at akkurat dere kjemper for det dere tror på.

LES OGSÅ: – Det er vel egentlig sånne som meg de vil ta med fraværsgrensa

Bildeserie

5 på gata: Hva synes du om valgresultatet?