I fjor utnevnte jeg meg selv ganske selvsikkert til julegaveekspert, da jeg hadde en haug med gode ideer til hva jeg kunne gi alle mine kjente og kjære.

Det resulterte i en liste med anbefalinger i hvilke gaver du kunne gi dine foreldre, dine søsken eller andre nære.  

I år føler jeg meg mer som Alf Prøysens Jensemann, som prøver så godt han kan å snekre julepresang, men lykkes ikke helt.

For å gjøre en ny vri på forslagene har jeg i år laget en liste med gaver som kan passe alle du kjenner, voksne og barn, jenter og gutter.

Det vil i midlertid være nødvendig med noen tilpasninger for å oppnå best mulig resultat. 

Denne vinteren vil bli som vintre flest – kald. Da trenger alle enhver både votter, luer og skjerf.

Hvorfor ikke gi den samme typen til alle, så kan man gjenkjenner at den er fra deg? Eller du kan prøve å strikke noe selv.

Selv om du er ny i denne kunsten eller lar pinnene gå så det gnistrer, vil resultatet bli fult av omtanke, og gi mottakeren et smil om munnen. Kanskje nettopp på grunn av manglende ferdigheter.  

En annen fellesnevner for alle mennesker er at de har et grunnleggende behov for mat og drikke. Hvorfor ikke utnytte dette til din fordel? Kanskje lillebror kan få en sjokolade? Kanskje mamma kan få en vin?

Her er det viktig å holde tunga rett i munn, så gavene ikke blir byttet om.

Om du vil lege enda litt mer innsats i det kan du jo diske opp med en middag for deg og den du bryr deg om. Hvis du mener han eller hun virkelig fortjener det kan du til og med lage noe denne personen liker.  

Hvis budsjettet ditt er litt tynt i år, kan du legge til litt arbeidsvilje og gi bort klippekort på tjenester.

Hva med ti kort for å støvsuge huset, servere en kopp te, total enerett på fjernkontrollen, eller andre ting du tror vil falle i smak hos mottakeren. Disse kortene kan jo gjøres veldig fine, tenk font, farger, kontraster og klistremerker.  

En opplevelse kan alle få. Ta med deg vennen eller familiemedlemmet på kino. Første juledag har flere filmer premiere i Norge.

Her oppnår du ideelt resultat hvis du tilpasser filmen til personen som skal se den. I tillegg kan du slå flere fluer i en smekk ved å ta med flere mennesker på samme kinotur. Kanskje kompisene vil se Star Wars, mens Bestemor vil se Min andre mor.  

Andre opplevelser kan være en skitur, en runde Monopol, gå julebukk eller konkurrere i hvem som kan spise flest julekaker.  

Mitt siste julegavetips er å gi noen en klem. Helst en lang, god, ektefølt klem. Er ikke hele poenget med julegaver å sette pris på hverandre?

Hva viser omtanke bedre enn en klem?