Hva gjør at du er nordmann? Hva vil det si å være norsk? Blant høyreekstreme hører vi de mest radikale ytringer. «Beskytt den etnisk norske rasen! Snart blir den vannet ut av muslimske innvandrere». Det typisk norske som å gå på ski, spise fisk og ha på Marius-genser er visst et privilegium for oss hvite. Fordi det er bare vi som er norske på ordentlig.

For et par dager siden så jeg en video på Facebook av Faten, en norsk jente med hijab, og Siv Jensen. Faten skulle snakke med alle partilederne og deretter stemme ved stortingsvalget. I denne videoen fikk Siv ett enkelt spørsmål. «Er jeg norsk selv om jeg går med hijab?» Siv unngikk spørsmålet gang på gang som en smidig hekkeløper over hekkene. Selv om du er født og oppvokst her i landet kan du støte på slike holdninger. Bare du har en annen hudfarge, eller heter Faten og ikke Fredrikke.

Men det er ikke disse tingene som betyr noe. Det er verdiene dine, holdningene dine og hvordan du forholder deg til de andre i samfunnet. Vi lever i et samfunn hvor likestilling og likeverd er kommet langt. Men vi kan alltid bli bedre. Ikke bare er alle like mye verdt, vi er like mye nordmenn og like mye en del av det norske fellesskapet.

Noe av det fineste jeg vet er innvandrere med dialekt. Eller når alle er med å feire 17. mai. Eller barna lærer seg å gå på ski på skidagen på skolen. Det er ekte norsk fellesskap det.

Vi lever i et samfunn hvor likestilling og likeverd er kommet langt. Men vi kan alltid bli bedre.

 

Jeg har bodd ett år i utlandet, og har etter hvert fått snakket mye om Norge. Og det er så mye jeg er stolt av. Om hvordan vi har et av de beste demokratiene i verden, vi deler på godene og vi står sammen som ett folk.

Der jeg bodde, i USA, fikk jeg mange sterke inntrykk. Det var store forskjeller mellom fattig og rik. Rasisme var en del av hverdagen, og selve tanken om et fellesskap var fjern. Det jeg derimot aldri trekker fram, er hvordan vi har en etnisk hvit rase, det kunne aldri falt meg inn. Hvorfor skulle jeg det?

Gode verdier når det gjelder menneskesyn er utrolig viktig i møte med andre kulturer. Det er ikke bare «oss» og «dem». Våre nye landsmenn er ikke bare lykkejegere som bæres hit på gullstol. Vi må vise solidaritet, og vi må vise hvem vi nordmenn er.

Et folk med små forskjeller, masse hjerterom og stort mangfold. Det gjør ikke noe om du har hijab, om du ble født i Irak eller om du ikke vet hva rakfisk smaker. For du er like mye nordmann uansett. Det siste vil du forresten heller ikke vite.

LES OGSÅ: Parviz mener vi ikke bør forby burka (+)