Jeg har snart hatt et plantebasert kosthold i ett år, og det er den viktigste avgjørelsen jeg har tatt. Og jo da. Bacon er godt. Spesielt med eggerøre. Juleribbe, pinnekjøtt, rømmevafler og biff med bearnaisesaus er dritdigg. Men jeg tar et valg.

Vi mennesker skiller oss ut fra dyr på den måten. En løve bestemmer seg ikke plutselig en dag for å leve av gress, akkurat som at en giraff ikke jakter etter en zebra til middag. Men vi kan velge våre spisevaner, og vi lager selv oppfatninger av hva som er det sunneste kostholdet.

Tidligere ble jeg styrt av hele mitt forvrengte konsept over hva som var sunt. Folk kritiserer ofte vegetarianere for å begrense seg selv, men det er først nå jeg er befridd.

Før var et måltid antall kalorier jeg kunne tillate meg selv. Det eneste som var sunt var kylling og laks med grønnsaker. Jeg visste akkurat hvor mange kalorier det var i en filet, og det ga meg en tilfredsstillelse og mestringsfølelse av at jeg hadde kontroll over mengden jeg spiste.

På ingen måte har jeg noen gang hatt en spiseforstyrrelse, men jeg synes det er viktig at folk skjønner at man ikke trenger å ha anoreksi eller bulimi for å ha et dårlig og anstrengt forhold til mat.

På ingen måte har jeg noen gang hatt en spiseforstyrrelse, men jeg synes det er viktig at folk skjønner at man ikke trenger å ha anoreksi eller bulimi for å ha et dårlig og anstrengt forhold til mat.

Sunnhet handler ikke bare om næringsinnhold, men om å føle seg vel uten å være obsessiv. Nå ser jeg på mat som livsnødvendig drivstoff for kroppen min.

Jeg har blitt sunnere, ikke bare fysisk men i tankene mine også. Jeg har lært at det er så mye mer her i verden som er viktigere enn kosthold.

For meg er det viktigere å ta valg som ikke bare gavner min egen helse, men som er etisk mot jorda vår, og dyrene vi deler tilværelsen med. Det er grunnen til at jeg ikke spiser bacon og andre animalske produkter - ikke bare fordi det er ernæringsmessig usunt, men fordi for meg er ikke kjøtt en matvare.

Det er et dyrs lik, og jeg vil ikke at min kropp skal være gravplassen. For meg, er ikke det sunt.

LES OGSÅ: – Trenger ikke kjøtt for å ha et fullverdig måltid

LES TIDLIGERE SAK OM MAT: