Den stille majoriteten

Carl August Klevjer, skribent.

Carl August Klevjer, skribent. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Bare se hva som skjedde med Brexit. Også der tok meningsmålingene feil. For når man står der foran valgurnene, er det ingen som ser hva du stemmer, eller på noen måte kan påvirke ditt valg. Og det, det er makt! skriver Carl August Klevjer, som var helt sikker på at Hillary ville knuse Donald.

DEL

Puls - kommentar

Selvsagt vant Donald Trump! Hvordan kunne noen tvile på det?

Sitatet er fra den britiske nyhetsreporten Jonathan Pie, i en video hvor han beskrev den politiske situasjonen i Amerika. Men likevel, vi tvilte veldig. Mediene, majoriteten av folket, og ikke minst Demokratene selv.

At Hillary Clinton kom til å vinne, var nærmest en realitet for dem. I det minste i deres egen selvsikkerhet. Under ett døgn før resultatene var klare, fastslo nyhetsbyrået Reuters at Hillarys vinnersjanse lå på opp mot 90 prosent. Bare timer senere ble sjokkresultatene klare.

Jeg må si at jeg selv var sikker på at Hillary kom til å vinne. Alle meningsmålingene viste det samme resultatet. At Clinton alltid lå et par prosentpoeng foran sin rival.

Jeg var likevel litt i tvil, ettersom en nyhetssak om professoren Alan Litchman hadde blitt postet kun et par uker før. De siste tretti årene har han aldri spådd feil.

Til tross for meningsmålingene, til tross for medienes dekning, og til tross for hva verden mente, vant Trump mot alle odds. Men det er da man må stille seg spørsmålet, gjorde han egentlig det?

For sannheten er den at de som var imot han, i hovedsak Demokratene støttet opp av mediene, stemplet de som stemte Trump. Så selv om meningsmålingene også var feil, er grunnen mest sannsynlig at mange ikke turte å si hvem de faktisk stemte på.

Av frykt for å bli «stemplet», og i frykt for at det ville påvirke det faktiske valget. Når nyhetsbyråer ringer rundt til et tverrsnitt av befolkningen, vil en god del fortelle akkurat det mediene ønsker å høre.

Bare se hva som skjedde med Brexit. Også der tok meningsmålingene feil. For når man står der foran valgurnene, er det ingen som ser hva du stemmer, eller på noen måte kan påvirke ditt valg. Og det, det er makt!

Til tross for meningsmålingene, til tross for mediene dekning, og til tross for hva verden mente, vant Trump mot alle odds. Men det er da man må stille seg spørsmålet, gjorde han egentlig det?

Mest sannsynlig vil det politiske landskapet forandre seg de neste tiårene, både i Europa og venstresiden. Når høyresiden rykker fram, kommer venstresiden og sentrum med flere beskyldninger og negativ dekning. Vel verdt å merke at dette også går begge veier.

Problemet derav, er at politiske diskusjoner blir vanskeligere, når alle parter ikke kan unngå å bli fornærmet eller krenket, og vil i lengden virke mot sin hensikt.

Derfor har vi president Trump fra januar neste år. Fordi den stille majoriteten, ofte en stor eller større del av befolkningen, begynner å ta opp kampen mot eliten.

Venstresiden tapte dette slaget, på lik linje med de Liberale. Frem til lignende valg trenger vi i så fall en mer åpen diskusjon.

LES FLERE KOMMENTARER AV SAMME SKRIBENT:

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags