Gå til sidens hovedinnhold

Her får du distriktets beste og sunneste kantinemat

Artikkelen er over 4 år gammel

Hvilken skolekantine har det beste tilbudet for elevene sine?

Puls

Mia Christine Jørgensen (17), Marthe Mari Teigen (16) og Eira Aspholt Slupphaug (16) har dannet et lite panel for å teste kantinematen fra Ringerike, Hønefoss og Tyrifjord videregående skoler.

Jentene har testet et lite utvalg av produktene som skolene selger i kantinene deres, noe som utgjør grunnlaget for bedømmingen.

De tre jentene skulle vurdere maten ut ifra kvalitet, smak, sunnhet og kreativitet. De har gitt poeng fra 0 til 10, og har til slutt gjort en vurdering av helhetsinntrykket, og kåret en vinner.

Hønefoss videregående

På Hønefoss videregående skole finner vi en stilig kantine etter at skolen nylig ble pusset opp.

I kantinen er utvalget variert, men det går mye i rundstykker og baguetter.

Elevene synes også at maten er noe dyr med tanke på at det er hovedsakelig unge mennesker som handler her.

Noe av det som de kan få kjøpt i kantinen er vafler, nudler og fruktbeger.

– Maten i kantinen er dyr, og på Rema 1000 er det mye billigere. Jeg går som regel og kjøper en knekkebrødpose eller så har jeg med mat hjemmefra, forteller Marthe Mari.

– Hvis jeg er i kantinen liker jeg å kjøpe noe sunt, så jeg går for frukt, men det er ikke alltid de har det, forteller Mia.

Her er vurderingene:

Sunnhet: 9

Kvalitet: 8

Pris: 6

Kreativitet: 8

Ringerike videregående

Kantinen på Ringerike videregående har også nylig blitt pusset opp.

På Ringerike selger de ikke vegetarmat, og Eira som er vegetarianer synes det er dumt. Hver uke har kantinen pølseseonsdag hvor alle pølsene koster 20 kroner. Det er lite grønnsaker å spore, også de andre fire ukedagene.

– Jeg synes det er dumt at de ikke selger vegetarmat på Ringerike fordi de som er vegetarianere kan ikke kjøpe mat på sin egen skole, forteller hun.

– Maten var ikke så veldig appetittvekkende, og den var veldig sterk, forteller Mia.

Her er vurderingene:

Sunnhet: 4

Kvalitet: 6

Pris: 6

Kreativitet: 3

Tyrifjord videregående

Tyrifjord videregående skole er en privat, kristen, internatskole, som serverer kun vegetarmat i kantinen.

Her byr de på variert varmmat som for eksempel calzone og vårruller.

– Maten er sunn ettersom den inneholder mye grønnsaker, men det er litt mye brød i rettene og lavt proteininnhold, mener Eira.

Her er vurderingene:

Sunnhet: 8

Kvalitet: 6

Pris: 8

Kreativitet: 5

LES OGSÅ: Slik er det gode internatlivet på Tyrifjord

Klar vinner

Vårt panel velger ut Hønefoss videregående skole ut som testens vinner.

Prisene på kan være litt for høye, men med et variert og sunt tilbud slår kantinen de andre skolene.

Ringerike og Tyrifjord videregående har ikke mange meter å klatre før de er der oppe med Hønefoss, men det er noe å pirke på i kvalitet og kreativitet.

Jentene mente i hvert fall at Ringerike trengte mer grønnsaker i maten som de mener er viktig å få i seg i løpet av en lang skoledag.

FIKK DU MED DEG DENNE?

Les også

Her er den beste hurtigmaten i Hønefoss

 

Ernæringsfysiolog: – Viktig påfyll

Maylinn Holmby Lykken har vært ernæringsfysiolog siden 2013, og jobber på Frisklivssentralen i Hole.

Hun forteller at lunsjen elevene får i seg på skolen har mye å si for konsentrasjonen og hva en klarer å yte i løpet av skoledagen.

– Man trenger påfyll midt på dagen for å fungere. Og da tenker jeg spesielt på konsentrasjonen til ungdom. Når man skal bruke hjernen er det viktig å ha brensel så man klarer å få med seg det man skal lære på skolen. Da er det ypperlig å spise et lunsjmåltid i løpet av skoledagen. Hvis man dropper lunsjen kan det gå utover både humøret ditt slik at du for eksempel bli lettere irritert eller du blir tiltaksløs og orker kanskje ikke bruke tid eller energi på oppgavene. Arbeidslysten går rett og slett ned, forteller hun.

Med andre ord; spiser du lunsj, får du bedre yteevne og konsentrasjonen din blir bedre!

Det er veldig forskjellig hvor mye hver enkelt person trenger. Dette kommer an på aktivitetsnivå som da inkluderer all trening og bevegelse.

Det inkluderer også hverdagsaktivitet - blir man kjørt til skolen eller går man, ligger man på sofaen etter skolen eller er man i bevegelse.

– Spis variert! Det er viktig fordi hver enkelt matvare inneholder forskjellige næringsstoffer som kroppen trenger. Og drikk nok vann! Vann er også kjempeviktig for prestasjon, konsentrasjon og yteevne, forteller hun avslutningsvis.

Kommentarer til denne saken