Det er lang skoledag og du har glemt matpakka hjemme på kjøkkenbenken. Kantinetilbudet er skralt, så du bestemmer deg for å bevege deg ut av skolen. Men hvor går du? Nyåpnede Subway? Mix, som ligger nærmest? Gode, gamle Clint? Eller Chilipepper?

Subway – nyåpnet favoritt, eller?

Med de mange alternativene, og det faktum at du kan velge akkurat hva du vil ha, alt fra brød til pålegg og tilbehør, legger Subway opp til en god start. Det tar heller ikke like lang tid fra du stiller deg i kø til du har maten i hånda, som er et stort pluss, spesielt om en har dårlig tid.

Likevel lever ikke maten opp til de høye forventningene, og er noe overvurdert. Med sitt middelmådige utseende virker maten mindre fristende. Alt i alt var både maten og betjeningen helt ok.

Terningkast: 4

Chilipepper

Chilipepper er på lik linje med miks og subway i umiddelbar nærhet, og derfor et populært lunsjalternativ. De mange valgmulighetene åpner også for andre alternativer enn kun baguetter.

Maten var velsmakende og betjeningen hyggelig. På en annen side var maten sølete og vanskelig å spise, noe som kan virke problematisk i en kort matpause. Med dette tatt i betraktning, rekker ikke chilipepper helt til topps, men får plusspoeng for den korte avstanden.

Terningkast: 5

Mix, sentrum stopp

Med sin korte avstand fra skolen, for mange til og med kortere enn til skolekantina, trekkes mange av elevene på Ringerike til Mix i skoletiden. I tillegg til et stort utvalg av godteri, drikke, varm mat og is, har miks også en innholdsrik «plukk & miks» baguettebar. Maten både ser pen ut og smaker godt. Baguettebaren gjør også at det ikke tar noe lengre tid før du får maten du ber om enn det gjør på Subway.

Mix er ikke bare det nærmeste alternativet med den beste maten, men har også superhyggelig og blid betjening, som bidrar til at det blir en soleklar vinner.

Terningkast: 6

Café Clint

Clint kan tilby et bredt utvalg av lunsjtilbud, maten var både god og så bra ut. Likevel er det ikke det mest populære spisestedet blant elevene. Cafeen ligger på andre siden av sentrum og har dermed en litt mer ugunstig beliggenhet enn de tre andre.

I tillegg til dette må man vente litt lenger på maten. Derfor er ikke dette det beste alternativet dersom du har dårlig tid og skal ha mat i et kort friminutt. Har du det derimot ikke så travelt er maten som blir servert verdt å vente på.

Terningkast: 5

Ville ikke være med

Den populære fastfood-restauranten Burger King ville imidlertid ikke la oss anmelde maten deres, og er derfor ikke med i denne testen.

Dette mener mateksperten

Kine Haugen er ernæringsrådgiver med en bachelor i ernæring. Hun forteller hva som er en god lunsj.

– En god lunsj bør inneholde næringsrike matvarer som gir kroppen påfyll av riktig «drivstoff». Det kan for eksempel være grove brødskiver, proteinrikt pålegg, yoghurt med kornblanding, salat eller middagsrester, sier hun.

– Det kan også være lurt å ta med seg litt frukt og grønnsaker som man spiser som en del av lunsjen eller som et mellommåltid før eller senere på dagen, begynner hun. Det er viktig å spise lunsj for å gi kroppen og hjernen nye krefter til å holde både konsentrasjonen og humøret oppe resten av dagen. Hvis man hopper over lunsjen eller det går lang tid mellom måltidene kan man oppleve at man blir mer ukonsentrert, slapp og sliten.

– Om man velger å kjøpe seg mat eller tar med matpakke hjemmefra spiller for så vidt ikke så stor rolle, det er hva man velger å spise som er viktig. Men det er klart man har større kontroll på hva maten inneholder om man lager den selv, i tillegg til at en matpakke er mer økonomisk, avslutter Kine.