Gå til sidens hovedinnhold

Savner vegansk mat på menyen

Artikkelen er over 5 år gammel

Stadig flere velger å kutte ut kjøtt fra kostholdet sitt på globalt plan. Blant dem er Neneva Rambø (22) fra Hønefoss, som er åpen om sin veganske livsstil.

Puls

I vinter tok Puls en prat med Neneva Rambø, om hvordan hun opplevde økt energi og konsentrasjon med et vegansk kosthold, til og med som aktiv styrketrener.

En vanlig myte om veganer er at veganske alternativer kan være vanskelig å få tak i, men Neneva mener det er mange matvarebutikker som har et godt utvalg i Hønefoss.

Hun får tak i det meste av matvarene hun trenger fra forskjellige matbutikker i Hønefoss, selv om hun savner at spisesteder tilbyr flere vegetar- og veganske retter på menyene sine.

LES OGSÅ: Spiser ingenting som stammer fra levende vesener

Kun tamme salater?

– Matbutikken Meny synes jeg hittil har hatt det beste utvalget, og de tilbyr forskjellige typer plantemelk, yoghurt, matfløte og vegansk is.

– Kiwi har også et godt utvalg, og her har jeg blant annet funnet kjøtterstatninger. Ellers har Sunkost også veldig mange matvarer for veganer.

Hun forteller at det stort sett går fint å spise vegansk når hun er ute på restaurant.

– Jeg har aldri opplevd å ikke få et vegansk alternativ når jeg er ute og spiser. De fleste er hjelpsomme og prøver å finne noe som passer. Samtidig har det skjedd at jeg kun har fått en tam salat, og det er veldig kjedelig når vegansk mat kan være så mye mer spennende.

LES OGSÅ: «Så nei, jeg savner ikke kjøtt; verken bacon, biff, kylling eller ribbe»

Mange tilbyr vegetar

Neneva anbefaler flere spisesteder i Hønefoss å tilby vegetarianske retter på menyen.

– Taj Mahal og Illada har generelt et veldig godt utvalg. På Galaxy og Gjestegården tilbyr de falafel. Kikko Sushi har veldig god vegetar-/vegansushi. På Grand Italia har jeg spist god vegetarlasagne, og de lager også vegetarpizza. De fleste pizzasteder tilbyr vegetarpizza og man kan be om å få uten ost også.

LES OGSÅ: Gresk yoghurt tronet på toppen

...men hva med veganermat?

Likevel kunne tilbudet vært bedre, mener Neneva.

– Jeg synes det er viktig at spisesteder har en vegansk rett på menyen, som ikke bare er vegetariansk. Da kan flere innenfor den målgruppen spise uten å måtte fjerne deler av måltider som kanskje var essensielt for helheten. Dessuten savner jeg veldig at bensinstasjoner tilbyr vegetarmat som man kan ta med i farten! Bakervarer på kafeer er også sjeldent veganske, forteller Neneva.

LES OGSÅ: Jeg lever gladelig på «grøntfôr»

Få eller ingen vegetarretter

Vi har forhørt oss på et par av serveringsstedene i Hønefoss, om deres tilbud for veganere og vegetarianere. Det ser ut til at eiere og medarbeidere ønsker å tilby veganere og vegetarianere flere alternativer.

Daglig leder hos Eger & Co, Ann Kristin Hølen, forteller at selv om de ikke har noen retter på menyen som er kalt «vegetarianske» så er de svært fleksible.

Vi tilbyr det meste til kundene våre. Vi har salater hvor vi for eksempel kan kutte ut kyllingen i retten, og da får man en fin vegetarrett, forteller hun.

Og fortsetter:

– Vi har tenkt på å utvide menyen slik at vi tilbyr retter til vegetarianere og veganere også.

På Salt & Pepper tilbyr de vegetarianske retter, blant annet wok, pizza og sushi.

– Dersom det skulle være noen andre retter som kundene våre ville ønsket vegetarianske, tar vi vekk det som er uønsket, og erstatter det med for eksempel mer grønnsaker, sier medarbeider Gerg Farkhs.

LES OGSÅ: – Opplever økt energi og bedre konsentrasjon med vegansk kosthold

Hva er veganisme?

Veganisme er et etisk standpunkt og en levemåte basert på respekt for alt levende, dyr inkludert. Veganere har et plantebasert kosthold og unngår all mat av animalsk opprinnelse. Det vil si at dietten ekskluderer kjøtt, fisk, skalldyr, egg, meieriprodukter og honning, og andre ingredienser som stammer fra dyr. Veganere unngår også å benytte dyreprodukter som lær, ull, silke, etc. Veganere unngår å støtte produksjonsformer som utnytter dyr, så langt det er mulig.

Kilde: Wikipedia

 

Kommentarer til denne saken