Anniken Løvskogen (18), Ruth Olerud (18) og Malin Hagen Olsen (16) er alle enige om at det finnes flere fordeler med å kjøpe brukte klær, enn det finnes ulemper.

I butikker som Fretex, UFF og Blå Kors, selges klær som andre mennesker har levert inn. Dette kalles secondhand- butikker og har har de siste årene hatt en oppsving i popularitet, spesielt blant ungdom.

Unike plagg

Anniken forteller at fordelen med å kjøpe brukt er at man finer unike plagg. Hun poengterer nedturen når man har kjøpt en ny jakke fra en kjedebutikk, også kom hele vennegjengen med den samme dagen etter.

– Jeg føler at du på vintage- og secondhandbutikker har mulighet til å finne akkurat hva du vil, og som er din stil. I de typiske kjedebutikkene er det kun det som er moderne for øyeblikket du får tak i. Det er ikke så stort rom for å finne ting ingen andre går i, forteller Anniken.

Malin er enig i at unike klær er viktig for henne.

– Jeg selv synes det er morsomt å gå i brukte klær som har tilhørt andre. Jeg bruker nesten all slags klær, men det beste er vintage, spesielt når de er unike. Jeg elsker å ha klær som nesten ingen andre har, sier Malin.

Miljøvennlig

For Ruth er det viktig å handle miljøvennlig, samtidig som plaggene er kule.

– Jeg liker å kjøpe brukte klær fordi det er miljøvennlig. Det er mange kule plagg, det er kvalitet og støtter en god sak. I tillegg til å kjøpe brukte klær, så har jeg arvet mye fra venner og familie som fortsatt er i god stand og har sitt eget preg. Man kan jo alltids byttelåne av venner i stedet for å kjøpe et nytt plagg til enhver anledning, forteller Ruth.

Anniken er også opptatt av miljøet.

– For det første er det en veldig lett måte å bidra til miljøet på. Masseproduksjon av billige varer er helt ekstremt, og det er mye å spare. Vi lever i et «bruk og kast»-samfunn som er ekstremt, forteller Anniken.

Stemplet som noe teit

Selv om det er mer populært å kjøpe brukte klær nå enn tidligere er dette likevel utenfor manges komfortsone.

Jentene forteller at de alle kjenner et par stykker som gjør det, men at de aller fleste kun kjøper nytt. Hvorfor er det sånn?

– Jeg tror det at det handler om samfunnet vi lever i. Samfunnet i dag er så fiksert etter hvordan vi skal være, se ut, og oppføre oss. Hvis alle hadde sluttet å bry seg om dette presset om å passe inn i samfunnet, så ville det ikke vært noe press. For presset skapes av oss selv, forteller Malin.

– Jeg tror det å handle brukt er stemplet som noe teit. Mange mener det er ekkelt å bruke noe andre har brukt før, selv om det er vasket. Noen er også kanskje litt usikre på sin egen stil, og synes det er vanskelig å finne fram til og vite hva man skal se etter, påpeker Anniken.

Flere muligheter

I tillegg til secondhandbutikker finnes det flere andre muligheter til å kjøpe brukte klær. Appen Tise er bare en av appene hvor man kan kjøpe og selge blant annet klær og interiør. Jenny Skavlan er et av hodene bak appen, og omtaler den som en blanding av Finn.no og Instagram.

Ruth forteller:

– Jeg har kjøpt noen bruktklær her i Hønefoss på Blåkors, kjøpt noe i København i butikker som heter Kirkens Nødhjelp, og en del i vintagebutikker. Fretex har bra utvalg.

Malin handler mest her i Hønefoss:

– Jeg kjøper som regel klær i lokale butikker, men hender jeg er på Finn og Fretex for å kikke litt, forteller hun avslutningsvis.

LES OGSÅ: Mina Hagen: Tenk selv!