– Hittil i år har seks elever fått tilbud om læreplass, mot to på samme tid i fjor. I år er det 29 elever, 15 på Salg, service og sikkerhet og 14 på Reiseliv, som kan bli lærlinger, forteller lektor ved Ringerike videregående skole, Thor Johannes Bihli.

Elevene kan enten velge å bli lærlinger, ta påbygg til generell studiekompetanse, ta annen utdanning eller gjøre noe annet (altså ikke fullføre videregående skole).

– Hvor mange elever som velger hva, varierer fra år til år. Vi har en økning i andel som ble lærlinger på ti prosentpoeng fra 2016-2017, sier Bihli.

Fått lærlingplass

Aleksandra Zalewska (17) og Niklas Karlsen (17) går begge på Ringerike videregående, og har til felles at de har fått lærlingplass. Begge begynner i lære til høsten, og skal være lærlinger fram til høsten 2020, altså i to år.

 – Jeg har fått lærlingplass innen kontor- og administrasjonsfaget hos virksomhetssamarbeidet mellom Lånekassen, Kompetanse Norge og Meteorologisk institutt, forteller Aleksandra.

Hun gleder seg til å være lærling, fordi det virker spennende og fordi hun endelig kan gjøre noe annet enn å være på skolen.

– Kontorarbeid er noe jeg virkelig er glad i, så stedene jeg skal være lærling på passer jo bra. I tillegg får man lønn, som også er et stort pluss, sier hun.

Aleksandra fant stillingsannonsen til lærlingplassen på Webcruiter, og valgte å søke fordi hun kjente til Lånekassen fra før av. Hun ble etter hvert kalt inn til intervju, og senere ble hun oppringt og fikk lærlingplassen.

Erfaring

Niklas skal være lærling på Bilia Hønefoss fra høsten 2018 og to år framover. Han forteller at han fikk lærlingplass fordi han har vært der på utplassering en gang i uka i to år.

– Jeg ønsket dermed å være lærling der også, noe sjefen min visste. Så når han skulle gå igjennom CV-er og søknader valgte han meg i og med at jeg har erfaringen, forteller han.

 

Krever jobb og motivasjon

De er begge enige om at det ikke nødvendigvis trenger å være vanskelig å finne en lærlingplass, men at det krever jobb og motivasjon. Det finnes flere nettsider hvor man kan finne stillingsannonser til lærlingplasser.

Aleksandra råder folk som ser etter lærlingplass til å lete på nett.

– Man kan finne masse stillinger på nettet eller få lærlingplass hos den bedriften man er utplassert i løpet av de 2 første årene på vgs. Vi fikk også mye hjelp av lærerne til både finne og søke stillingene, sier hun.

Niklas tipser også avslutningsvis om å lete på nettet, og kommer med eksempler på nettsider som Finn.no og Jobb-Norge.

LES OGSÅ: Dette gjør de etter videregående