Bokstavene UWC står for United World Colleges, og består per dags dato av 15 skoler rundt omkring i hele verden, fra India til Swaziland, Costa Rica og Flekke i Sogn og Fjordane.
LES OGSÅ: Blyantens makt
Vil skape fred
UWC-elevers liv og utdanning formes rundt visjonen: UWC makes education a force to unite people, nations and cultures for peace and a sustainable future.
Dette kommer fram i klasserommet, i klubber og ved middagsbordet. Det er alltid mye å diskutere og lære fra hverandre, og nye perspektiver er noe vi alle trenger.
LES OGSÅ: Å bryte hverdagsrutinene
Tøff skolegang
På skolen følger vi IB-programmet, International Baccalaureate, som blir regnet som et av de tøffeste videregående-programmene i verden.
Det er mye jobb, og alt kulminerer i tre uker med eksamener når mine tidligere klassekamerater her hjemme er midt i russetiden, men det er verdt det.
Elevene lærer at gode arbeidsvaner er alfa og omega, men det var likevel sjelden jeg la meg før 01.00.
Nå som jeg er ferdig kan jeg definitivt si at det er godt å være ferdig, men jeg ville ikke vært foruten.
LES OGSÅ: Studier i utlandet: – Åpner dørene til nye opplevelser
Fokus på eleven
Skolen min har hatt et sterkt fokus på student-led initiatives, som konferanser, klubber og festivaler.
Disse konferansene trekker publikum fra UWC-skoler over hele Europa, lokale skoler og internasjonale organisasjoner. Blant disse er IPC (International Peace Conference) og Europas største TOK Conference (TOK er et obligatorisk fag når man går IB).
Selv har jeg regissert en musikal og vært leder av musikalklubben, samt vært med i organisasjonsteamet bak festivalen ArtBeat.
Å være med på slike arrangementer gir masse nyttige erfaringer man kan ta med videre, både for arrangør og deltaker.
I løpet av 2 år har jeg bodd på rom med 6 ulike jenter, 3 hvert år. Førsteåret hadde jeg romkamerater fra Tibet, Marokko og Namibia, og andreåret fra Sør-Sudan, Albania og El Salvador.
LES OGSÅ: Drømmeåret på fransk skole
Flerkulturelt
Totalt er det elever fra mer enn 105 nasjoner på skolen, noe som gir en vanvittig mangfoldig hverdag, og mye nye inntrykk.
Nye tradisjoner og skikker læres, og festivaler og kulturelle feiringer er stor stas. Holi, Diwali, Hanukkah og påske er blant de religiøse markeringene vi har hatt.
I tillegg har vi delt opp verden i Culture Weeks, og hver gruppe (6 totalt) får en uke viet til å vise fram sin kultur og sine tradisjoner.
Oppholdet har vært intense dager fylt med diskusjoner, latter, spennende mennesker og ukjente kulturer, toppet med en god dose arbeid og lek. Det er verdt å prøve!
Hilsen Tuva.
LES OGSÅ: Blir inkludert under smil-uke