Gå til sidens hovedinnhold

Til topps i Ungbok 2016

Artikkelen er over 5 år gammel

Skrivekonkurransen «Ungbok» for alle ungdomsskoleelevene i distriktet er nå avsluttet.

Puls

Ungbok er et tilbud for ungdomsskoleelever i Ringerike, og er et samarbeid mellom Ringerike kommune, Den kulturelle skolesekken, og ungdomsskolene i Ringerike. Ringerike bibliotek er arrangør.

Kåret vinnere

19. februar var alle bidragene på plass, og 14. mars var det bokkveld på Ringerike Bibliotek. Over 120 personer overvar kåringen.

Forhåndsjuryen hadde plukket ut en liten bunke tekster, og av dem ble tre vinnere kåret.

Tuva Haugseth, Sofia Isabel Jarstad og Annie Bråten gikk til topps i konkurransen.

Juryen, bestående av forfatterne Annette Münch og Taran Bjørnstad, plukket ut de tre vinnerne.

Marita Sjøvaag Olsen, Tuva Aas Stræte og Eli Skotte Hansen fikk heder og ære for sine tekster.

Ungbok ble for første gang arrangert i 1997, og har fortsatt hvert år siden den gang.

Juryens begrunnelse:

En nøkkel til ingenting, eller alt - Tuva Haugseth

En sanselig tekst som tar leseren med rett inn i situasjonen. Forfatteren er presis i beskrivelsene, og vekslingen mellom synsvinkelen til voksen mann og ung jente er godt utført.

Teksten er sår, dramatisk og vond, men bærer også på håp.

The agency of brain development - Sofia Isabel Jarstad

En fyldig og overraskende tekst. Skribenten formidler en smart historie, med fin bredde i handlingen. Det er en god kontrast mellom det eventyraktige, og den moderne, laboratorie-aktige settingen.

Nøkkelengelen - Annie Bråten

En kreativ tekst med god spenningskurve og uventede løsninger. Forfatteren har skapt et spennende univers, og skifter fint mellom to synsvinkler.

Heder og ære:

Dype sår - Marita Sjøvaag Olsen

Skribenten bruker en fin symbolikk i denne historien, hvor nøkkelen er med som fysisk objekt samt som symbol på det perfekte og vellykkede hovedpersonen streber etter.

Fortellingen er dramatisk, sår og godt skrevet. Bruken av gjentagelse som et litterært grep fungerer bra. Et tematisk høyaktuelt bidrag.

Hennes ukjente historie - Tuva Aas Stræte

Forfatteren bygger jevnt opp spenningen i en gjennomarbeidet historie. Ved bruk av kjente elementer skapes en trygg og kjent atmosfære, likevel forstår leseren at historien skjuler en hemmelighet. En følelsessterk og varm tekst.

Tid - Eli Skotte Hansen

En presis og voksen tekst som beveger seg gjennom livet. Forfatteren gjenkjenner og påpeker store, menneskelige problemstillinger, og lar oppgaveordet «nøkkelen» stå som symbol på de allmenne erfaringer vi tilegner oss gjennom å leve.

LES OGSÅ: Ungbok: Prøv deg som forfatter

Kommentarer til denne saken