Annette og Caroline anbefaler UKM

UKM: Caroline Moholdt (til venstre) har vært med på UKM tidligere. Annette Ruste Henriksen skal være med på UKM i år.

UKM: Caroline Moholdt (til venstre) har vært med på UKM tidligere. Annette Ruste Henriksen skal være med på UKM i år. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

– Meld deg på, oppfordrer Annette Ruste Henriksen og Caroline Moholdt. Påmeldingsfristen til UKM 2018 er utvidet.

DEL

UKM er et årlig opplegg hvor ungdom mellom 10 og 20 år kan delta med et innslag etter eget ønske. Vi har snakket med Annette Ruste Henriksen som skal være med på UKM i år og Caroline Moholdt som har vært med tidligere.

– UKM (Ung kultur møtes) er en talentkonkurranse der du kan møte likesinnede, skape noe nytt og utvikle talentet ditt. Det er en møteplass for ungdom og kultur, der vi skaper noe sammen, begynner Annette. 

Hun har tenkt til å synge en sang alene, men er fortsatt litt usikker på om hun tør, selv om hun har meldt seg på.

Audition

– Du kan vise fram det du brenner for, eller hjelpe andre å bli sett. I UKM er alle kulturelle uttrykk velkomne, enten det er sang, fotokunst, cosplay (utkledningslek) eller moderne dans.

Annette forteller at det først starter med en audition i kommunen man bor i, hvor man kan bli stemt videre (lokalmønstring). 

– Meld deg på: Annette Ruste Henriksen (t.v.), som skal være med på UKM i år, og Caroline Moholdt, som har vært med tidligere anbefaler flere å melde seg på UKM.

– Meld deg på: Annette Ruste Henriksen (t.v.), som skal være med på UKM i år, og Caroline Moholdt, som har vært med tidligere anbefaler flere å melde seg på UKM. Foto:

– Om du blir stemt videre skal du opptre foran fylket ditt (fylkesmønstringen). Her kan du enten gå videre eller ryke ut. Går du videre kommer du til Trondheim (UKM-festivalen). Her opptrer du flere ganger og er der en uke med mange andre som har forskjellige talenter, forteller hun. 

Uttrykke følelser 

Caroline forklarer UKM som en kulturmønstring, hvor ungdommer viser enten fram sitt talent eller hva man driver med. 

– Det er delt inn i tre nivåer: Kommune, fylke og land. For å komme videre fra kommune til fylke er det en jury som dømmer etter blant annet kreativitet og publikumskontakt, forteller Caroline.

Hun har vært med én gang tidligere, sammen med søsteren sin, men skal ikke være med i år. De opptrådte med sangen «Naughty» fra familiemusikalen Matilda. 

– Vi valgte å delta fordi vi ville vise hva vi drev med til folk ved å uttrykke følelser, synge og danse i en sang. Kultur er viktig for samfunnet, og da er det viktig å vise det til folket, sier hun. 

Har meldt seg på: Annette Ruste Henriksen har deltatt i UKM tidligere. Nå har hun meldt seg på igjen.

Har meldt seg på: Annette Ruste Henriksen har deltatt i UKM tidligere. Nå har hun meldt seg på igjen. Foto:

Morsomt  

Annette har deltatt to ganger tidligere. Første gangen opptrådte hun i bandet «Big Band Bullies» og kom helt til Trondheim, mens den andre gangen i et jenteband hvor de ikke kom videre fra kommunen. 

– Jeg er veldig spent, spesielt siden det er første gang jeg skal opptre alene, så for meg er det en seier i seg selv å tørre å opptre i kommunen, og forventer ikke å komme videre, sier hun.

– Hva er det morsomste med UKM?

– Det er veldig vanskelig å si hva som var morsomt da jeg var med helt til Trondheim, men hele den uken var fantastisk. Du får nye venner, utvikler egenskapene dine og opptrer foran mange andre som liker deg for den du er, og som gir deg oppmerksomheten når det er din tur til å skinne, sier Annette. 

– Det morsomste var at jeg fikk gjøre det med søstera mi. Jeg føler meg alltid mye tryggere med henne rundt meg, siden jeg alltid er nervøs før jeg går på scenen. Selv om jeg elsker å stå på scenen og har levd på scenen siden jeg var 5 år, har jeg fortsatt litt sceneskrekk. Men når jeg først har kommet i gang, er det veldig gøy, forteller Caroline. 

– Bli med!

Caroline anbefaler andre til å melde seg på UKM.

– Enten om du har et talent eller om du bare vil gjøre det for gøy. Ikke vær redd for hva andre tenker. Det er et minne du ikke vil glemme, og ikke minst lærerikt, sier Caroline.

– Man blir kanskje mer sikker på seg selv, og man møter mange andre ungdommer som driver med det samme som deg. Jeg har selv blitt mer sikker på meg selv, og jeg har blitt flinkere til å ikke tenke så mye på hva andre tenker, så lenge jeg har det gøy selv, legger hun til.  

– Jeg oppfordrer andre til å prøve seg, fordi kanskje det er sånne som deg vi trenger. Det er også en bra egenskap å begynne smått og utvikle seg videre. Kanskje du også finner dine skjulte talenter eller får deg mange nye venner, sier Annette avslutningsvis. 

Er du mellom 10 og 20 og syntes dette høres gøy ut? Gå inn på ukm.no og meld deg på! Fristen er utsatt til fredag 19. januar. UKM trenger også ungdom som kan være med å arrangere, styre lyd og lys eller jobbe med medier. Kanskje det blir deg?

Send tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet. Hjelp oss å være overalt!

Artikkeltags