Gå til sidens hovedinnhold

Ant-Man: – Tar få sjanser

Anmeldelse:

Artikkelen er over 6 år gammel

Superheltsjangeren begynner å bli sliten, men ikke riktig enda.

Med et svimlende høyt antall superhelter å velge imellom, har tegneserieforlaget Marvel Comics muligheten til å lage superheltfilmer helt til 4D-teknologien har blitt standard og superhelter går i gatene selv i vår verden.

Sist ut i rekken

I «Ant-Man» må den småkriminelle martyren Scott Lang beskytte doktor Hank Pyms Ant-Man-teknologi ifra å bli kopiert og misbrukt av ondsinnede Darren Cross.

Dersom Cross lykkes, vil han ha muligheten til å forminske og forstørre levende organismer og gi dem superkrefter. Målet hans er å tjene seg styrtrik på å teknologien som våpen til militær.

Det kan vi helt åpenbart ikke ha noe av, og Lang lærer å samarbeide med faktiske maur, arver Pyms maurmann-drakt som gir ham superkreftene til å krympe og ese , og begynner beintøff trening à la «Rocky» i håp om å redde verden fra den helt definitive undergang.

Dette er velkjent superhelthandling. Genial mann angrer på sine oppfinnelser, mens onde menn ønsker å utnytte dem, og vår helt må hjelpe den svake part. Heldigvis er «Ant-Man» litt annerledes.

Forfriskende perspektiv

Det er spennende og forfriskende å se verden fra et drastisk annerledes perspektiv, og velkjente hendelser ses på med nytt blikk.

Plutselig skaper vannet som drønner ned fra kranen i badekaret en flodbølge og blir en kritisk fare for helten vår.

Spesialeffektene er med andre ord gode, og de hjelper filmen å skille seg ut fra mylderet av Marvel-filmer. «Ant-Man» tar seg selv litt mindre høytidelig og er morsom, spesielt med komiker Paul Rudd i hovedrollen som Maurmannen.

Tar få sjanser

Likevel, Marvel tar få sjanser. Dramaturgien er like forutsigbar som andre superheltfilmer for tiden: «Iron Man», «Thor», «Guardians of the Galaxy», «Captain America» og så videre.

Filmen har en helt uforståelig ond fiende, og eneste måten å stoppe ham på blir å ta livet hans. Banale greier, egentlig, men man glemmer det i forbifarten.

Og hvorfor forandre noe som fungerer? Det deilige avbrekket fra verdens fryktelige brutaliteter satt på pause av Hollywoods opium. For all del, ikke stopp rullebåndet, Marvel!

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:00.