Kan man legge ut hva man vil, og hvem har ansvaret for hva det fører til?

Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Margrete Dalbakk og Martine Eide Tryterud mener bloggere og influenserne må ta hensyn til følgerne sine av forskjellige grunner.

DEL

PulsI disse dager er det mye snakk om hvordan influenserne og bloggere påvirker unge i samfunnet. Hva slags ansvar har de som forbilder? Margrete Dalbakk og Martine Eide Tryterud mener de som står bak innleggene har et ansvar, men av forskjellige grunner.

– Jeg synes at jenter er de som har laget kroppspress, spesielt de som er i ungdomstiden, sier Margrete. Hun følte på et kroppspress da hun gikk på ungdomsskolen, men ikke nå lenger.

 Martine føler det ikke er noen spesifikke som lager skjønnhets -og kroppspress.

– Det er mye press blant ungdommene i dag, så dermed kan det være ungdommene som lager press, eller forbilder.

– Jeg har følt på kroppspress ja, men ikke nå lenger, legger hun til.

LES OGSÅ: Ann Helen (19) står imot kroppspress: – Det er mitt utseende og min kropp 

Ta ansvar

Både Martine og Margrete er enige om at bloggere og influenserne må ta ansvar og hensyn til følgerne og leserne sine.

Martine mener bloggere burde ta ansvar selv, og stå for det dem sier og deler selv. Og dermed ikke bruke unnskyldningen «mamma sa en gang at..», for det hjelper aldri å skylde på andre.

– Man skal få lov til å legge ut det man vil av kroppen sin på sosiale medier. Men jeg synes at det burde tenkes litt igjennom, fordi flere kan tolke det som skryt eller misunnelse, legger hun til.

– Jeg mener at bloggere må ta mer hensyn til hvem som leser. Bloggere som har silikon og har endret utseende sitt, som har mange yngre lesere. De skal være forbilder, og når de legger ut om hva de har gjort med utseende, så får de unge leserne et press på seg om at de må se sånn ut for å være perfekte, mener Margrete.

– Jeg synes at så lenge du er fornøyd med deg selv og det nye utseende kan du legge ut innlegg om det, bare ikke få folk til å føle at de også må se sånn ut for å være perfekt, sier hun.

Påvirket

– Jeg tror at unge jenter burde slutte å lese hva sånne bloggere legger ut, fordi det kan føre til at de får en dårlig selvfølelse av å se hva de legger ut, mener Margrete

– Dere som føler press, dere må egentlig bare se dere selv i speilet, tenke at dere betyr noe og det de sier eller får dere til å føle betyr ingenting, sier hun.

Martine tror at unge jenter kan få dårlig selvtillit av det bloggere legger ut.

– Bloggere viser mye kropp, og vil være et godt forbilde overfor unge jenter. Dermed ser unge jenter opp til dem, og vil gjerne se like pen ut som dem, mener Martine.

Jeg synes alle mennesker der ute, både gutter og jenter, ikke skal føle på presset. Vær deg selv 110 prosent og vær fornøyd med det du har, fordi man er like verdifull som alle andre, legger hun til.

Foto:

Fokus på kropp og ansikt

Begge jentene er enige om at man kan finne andre løsninger enn å utføre en operasjon, og at man bør være fornøyd med seg selv uansett hva.

– Jeg synes at vi må være mer glad i oss selv og om man har lyst til å endre noe ved kroppen, så er det bedre å trene, enn å gjøre kroppen til plastikk, mener Margrete.

– Jeg synes det har blitt mer fokus på kropp og ansikt på sosiale medier de siste årene, og spesielt på kroppspress. I nåtiden deler man mye av seg selv, og dermed kan flere kjenne på følelsen av at man er nødt til å ha en finere fasong, finere hud, lengre hår og mye annet. Det er utrolig trist at dagens samfunn er slik. Jeg synes alle burde være fornøyd med seg selv, uansett hva, avslutter Martine.

LES OGSÅ: – Skjønnhet er ikke alt

Artikkeltags