Gå til sidens hovedinnhold

Å gå på skole i et annet land | Julie Henriette Syversen

Artikkelen er over 2 år gammel

Hvert år er det ungdommer fra hele verden som velger å ta et år, eller kanskje fullføre resten av skolegangen sin i et annet land. Man reiser vekk fra alt kjent og kjært for å heller komme i møte noe helt nytt og spennende.

Puls Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Først og fremst vil jeg ytre et viktig poeng. Å gå på skole i utlandet for et helt år, er det samme som å få muligheten til å starte helt på nytt. Du reiser til et helt nytt land der ingen kjenner deg. Du får en ny sjanse til å være den beste versjonen av seg selv.

Tenk på alle mulighetene, gjør det deg ikke nysgjerrig?

Vi må nok alle innrømme at hver enkelt av oss har vurdert å ta denne avgjørelsen selv. Spesielt den yngre generasjonen som nå har mulighet til å reise til nesten alle land i verden og likevel få gyldig utdannelse.

På den andre siden er det også en grunn til at det ikke er så mange som tar denne avgjørelsen. Man legger fra seg alt man har kjent i hele sitt liv, for å reise bort til noe helt ukjent. Det kan fort bli ensomt å reise et sted helt alene. Begynne på en helt ny skole, og kanskje lære seg et helt nytt språk. Å gå gjennom hele den risikofylte prosessen med å finne seg nye venner kan både ha positive og negative utfall. Det blir spesielt vanskelig dersom du har kommet til et land med en helt annen kultur, og du ikke har helt peiling på hvordan du skal tilnærme deg menneskene rundt deg.

Du kan fort også føle den samme ensomheten når du kommer tilbake fra det året hvor du brøt med normene og gjorde noe helt uvant og nytt. Hjemme venter den samme gamle smørbrødlista med ting du gjør hver dag, hver uke, hele året. Men denne gangen, føles ikke smørbrødlista så kjent lenger, og du begynner å tenke tilbake og savne tiden da du var borte.

Likevel synes jeg det er veldig modig å gå på skole et år i utlandet. Jeg beundrer alle de som velger å sette seg ut i ukjent farvann, noe dette klart og tydelig er. Du vil lære ufattelig mye! Jeg tror at ett år borte fra alt kjent vil gi deg en mulighet til å bli kjent med deg selv på en helt ny måte. Alle de nye erfaringene du vil få, og du kommer til å utvikle en sterk selvstendighet i en så ung alder.

Til tross for alt negativt man kan si om å dra på et utvekslingsår, ville jeg fortsatt ment at det er verdt det. Livet ditt er altfor dyrebart til å bare dele det med en bitte liten del av verden.

LES OGSÅ:

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:00.