– Å sprøyte inn ukjente giftstoffer i kroppen kan for noen virke rart, meningsløst og skummelt

Denne uka skriver puls om vaksinasjon.

Denne uka skriver puls om vaksinasjon. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Skribent Ina er positiv til vaksiner, til tross for sprøyteskrekk.

DEL

PulsVaksine er noe alle har en tilnærming til, enten du vil det eller ikke. Denne tilnærmingen kommer som oftest av at det enten er en helt vanlig del av skolevaksinasjonsprogrammet, i anledning utenlandsreiser eller som noe av det verste du gjør i løpet av grunnskolen.

En vaksine er i prinsippet svake eller døde smittestoffer eller toksiner, som tilføres kroppen for å gjøre den immun mot sykdommen det aktuelle smittestoffet bærer med seg. Det å vaksinere seg mot enkelte sykdommer er sett på som en såpass viktig del av det å bevare folkehelsa, at staten har et eget vaksinasjonsprogram som er laget for at man allerede fra 6-ukers alder skal bli immun mot enkelte farlige sykdommer.

Dette er et tilbud de fleste benytter seg av og det er ikke uten grunn. Fordi i forhold til, etter min mening, mer ymse behandlingsmetoder som homeopati for eksempen, så er vaksiner noe som virkelig er vitenskapelig bevist at fungerer.

Allikevel er skepsisen helt forståelig.

Fordi det å sprøyte inn ukjente giftstoffer i kroppen din kan for noen virke både rart, meningsløst og skummelt på samme tid.

Forskning på begge sider gjør at det kan være vanskelig å vite hvilken side som er sann, og hvilken side som er usann.

Jeg velger på min side å snakke av egen erfaring, både personlig og fra de rundt meg. Ingen av de jeg kjenner eller meg selv har noensinne blitt smittet etter vaksiner vi har tatt.

Det er i seg selv bevis nok for meg.

"Det er ikke bare deg selv det kan gå utover hvis ikke du tar vaksiner" skriver Ina i ukas Puls- kommentar.

"Det er ikke bare deg selv det kan gå utover hvis ikke du tar vaksiner" skriver Ina i ukas Puls- kommentar. Foto:

Det som for min del har vært vanskelig med tanke på vaksiner er ekstrem sprøyteskrekk, som jeg nå som 18 åring trodde jeg hadde grodd meg av når jeg skulle ta sprøyte i våres. Men nei. Nå som både russetid, fyll og fanteri nærmer seg nærmer også hjernehinnebetennelse sprøyta seg. Dette, i motsetning til de foregående sprøytene, er ikke en del av statens vaksiner og må betales fra egen lomme. Allikevel har Buskerud fylkeskommune sett på dette som en så viktig vaksine, at de tilbyr den gratis til alle vg3 elever. Dette er noe jeg synes er fantastisk bra, fordi dette er en veldig alvorlig sykdom. Det er dessuten lett å rote seg inn i situasjoner i russetiden der det er veldig lett å bli smittet.

Men jeg trosset frykten, og tok den, ikke bare med tanke på egen helse, men også med tanke på de rundt meg. Fordi det er ikke bare deg selv det kan gå utover hvis ikke du tar vaksiner. Vaksinene er ofte mot smittsomme sykdommer som sprer seg fort. Derfor kunne ikke jeg vært mer fornøyd med å skjelve som et aspeløv og hylgråte foran helsesøster.

Så sikre deg selv, sikre de rundt deg, ta vaksiner!

LES OGSÅ:

Artikkeltags