Gå til sidens hovedinnhold

Valg av videregående skole: – Plutselig er alt relevant

Artikkelen er over 3 år gammel

Søknadsfristen for videregående skole nærmer seg. Eline mener det viktigste er å trives.

Puls - kommentar Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Du har akkurat logget deg inn å Vigo sine nettsider for å søke på videregående skole. Spørsmålet om hvilken linje du vil gå på har blitt stilt deg mange ganger det siste året. I starten av skoleåret svarte du kanskje at du ikke var helt sikker, men at du skulle bruke det kommende halvåret til å bestemme deg.

Men nå sitter du der foran PC-en og skal velge.

Plutselig er alt relevant. Hva du vil, hvor vennene dine skal gå, hva mamma og pappa ønsker, hva karakterene dine tillater deg og så videre. På mange måter er videregående et viktig valg. Du bestemmer tross alt hva du skal drive med de neste tre årene. Du bør velge noe du tror du kan overleve med.

LES OGSÅ: Fire om videregående skole

Etter ti år på grunnskole er mange ganske skolelei. Da er det fint at man kan velge mer praktiske linjer. Likevel er det viktig at man faktisk har en interesse for det man skal drive med.

Praktisk arbeid er ikke det samme som fritid.

Jeg fikk alltid høre at jeg ikke måtte tenke på alle andre og spesielt ikke hva vennene mine valgte. Men jeg tror at en stor del av det å klare seg gjennom en vanskelig skolehverdag, avhenger av at du har det bra sosialt.

Man kan selvfølgelig få nye venner, men samtidig kan det føles trygt å vite at du har noen kjente i nærheten.

Videregående skole er minst sannsynlig det viktigste valget du vil ta i livet, men det er kanskje et av de viktigste valgene du må ta så langt. Det er mange linjer å velge i. Derfor er det viktig å velge noe du liker. Er det en linje som tilbyr deg å jobbe med det du har en spesiell interesse for så er kanskje valget lett, men er du usikker som mange av oss er valget vanskeligere.

Det viktigste er at du havner et sted du trives, og gjør du ikke det så finnes det muligheter da og.

LES OGSÅ: Karin Glesne: Ta den tiden du trenger. Du har tross alt et helt liv.

Kommentarer til denne saken