Gå til sidens hovedinnhold

Karin Glesne: Ta den tiden du trenger. Du har tross alt et helt liv.

Artikkelen er over 3 år gammel

Skribent Karin Glesne er russ i år. Hun er usikker på hva hun skal gjøre etter sommeren. Har du bestemt deg?

Puls - kommentar Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

«Hva skal du gjøre etter videregående da, Karin?»

Det er et spørsmål jeg har blitt stilt mye. Helt siden første klasse, tror jeg. Og jeg har vel ikke hatt noe godt svar noen gang. Men det bør jeg ha. Eller?

Det er egentlig litt for mange muligheter. Man kan studere på et universitet, reise, jobbe, dra på folkehøyskole og så videre. Det er vanskelig å plutselig skulle bestemme seg for hva man skal gjøre resten av livet. Vi har tross alt blitt leiet rundt i nesten 13 år, så blir du kastet ovenfor et nærmest umulig valg. Alle forventer at du skal ha planen klar, eller så har de ett knippe forslag. Forslagene pleier å innebære noe rundt lege, advokat eller i mitt tilfelle, dataingeniør.

Etter tre år begynner det å bli slitsomt å svare at man faktisk ikke har noen plan til nysgjerrige familievenner, og prøve å informere far om at det han jobber med har faktisk ikke du lyst til å jobbe med.

Det er vanskelig å plutselig skulle bestemme seg for hva man skal gjøre resten av livet. Vi har tross alt blitt leiet rundt i nesten 13 år, så blir du kastet ovenfor et nærmest umulig valg.

 

Noen har faktisk planen klar, og har hatt den klar i mange år. De vet akkurat hvilket studie de skal gå, hvilken skole de skal gå på, og hvor de skal bo og jobbe etter studier.

De setter da standarden for oss andre, vi som ikke har peiling i det hele tatt. Vi som går og gruer oss til vi er ferdige med videregående, fordi vi ikke har noen som helst peiling.

Vi som leser, søker informasjon, uten å egentlig bli noe klokere. Med foreldre som maser på oss, venner som allerede har planen klar, og et samfunn som forventer at vi skal ha hatt en plan i flere år.

Det du skal gjøre etter videregående er det bare du som skal finne ut av. Selv om noen synes at folkehøyskole er dyrt og bortkastet bør ikke du legge fra deg det hvis det er noe du virkelig har lyst til. Eller ta deg ett år fri med reising for eksempel.

Ta den tiden du trenger på å bestemme deg, du har tross alt et helt liv.

Les også

Elever på Ringerike Folkehøgskole: – Fullpakket med minnerike opplevelser

 

Kommentarer til denne saken