Å inkludere noen trenger ikke være særlig vanskelig | Helene Mala Haga

ENSOMHET: Helene synes ensomhet er noe vi bør ta tak i, enten vi kjenner personen eller ikke.

ENSOMHET: Helene synes ensomhet er noe vi bør ta tak i, enten vi kjenner personen eller ikke. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Jeg oppfordrer alle til å spørre en person om å bli med gjengen sin hvis man ser at en er utelatt.

DEL

Puls-kommentarNoen trives med å være sosiale hele tiden, mens andre trives med å være i mindre vennegrupper, og ikke fullt så sosial. Uansett blir alle litt ensomme en gang iblant, selv om de trives med eller uten selskap. Å være ensom noen ganger er greit, men hvis man er det ofte, bør det gjøres noen tiltak.

Prosentandelen som sliter med ensomhet har blitt høyere og høyere de siste årene, og ifølge de fleste statistikker sliter jenter med ensomhet i en mye større grad enn guttene.

Jeg tror det er fordi vi jenter oftere utestenger folk, enn guttene.

Det faller seg mer naturlig for meg at det er bedre samhold i en stor guttegjeng, enn i en stor jentegjeng. Dette kan selvfølgelig variere, men i en stor jentegjeng er det noen ganger sånn at en eller flere blir utelatt. Enten fordi de ikke har plass, eller ikke har et like godt forhold til alle.

Statistisk sentralbyrå sin levekårsundersøkelse fra 2015 viser at i gjennomsnitt 16 prosent av befolkningen sliter med ensomhet.

Kvinnene har 18 prosent, mens mennene har kun 13 prosent. Undersøkelsen viser at de fleste som sliter med ensomhet er studenter, arbeidsledige og pensjonister.

Hvorfor utestenger vi folk, og gjør ingenting når vi vet noen blir utestengt?

Er det for å bli en del av gjengen, eller bare rett og slett latskap?

«Gjør mot andre det du vil at andre skal gjøre mot deg». Dette er den gylne regel, og den er viktig å tenke på i forbindelse med ensomhet. For den verste følelsen en kan få er når en får vite at alle vennene sine er inkludert, unntatt en selv.

Derfor oppfordrer jeg dere til å spørre en person om å bli med gjengen sin hvis man ser at en er utelatt.

Det bør ikke spille noen rolle om man kjenner personen eller ikke. Fordi dette har jeg gjort opptil flere ganger, og følelsen man får av å se hvor takknemlig personen blir, er helt spesiell. Første gang kan være litt flaut, eller vanskelig, men etter hvert vil det falle seg mer naturlig.

Kanskje det ender i et nytt vennskap også?

LES OGSÅ:

Artikkeltags